Majomtámadás miatt adott ki figyelmeztetést Hongkong

Kritikus állapotban van egy 37 éves férfi, akire majom támadt Hongkongban, és aki pozitív lett a B-vírusra; ezáltal ő az első ember a városban, aki elkapta a halálos fertőzést.

A hongkongi hatóságok jelenleg is vizsgálják az esetet, és arra intik a lakosságot, hogy kerüljék a vadon élő majmokat és ne etessék őket. Hangsúlyozzák, hogy a majmok által sebesített személyeknek azonnal orvosi segítséget kell kérniük. Az Egészségvédelmi Központ szerdai közleményében hívta fel a figyelmet erre a veszélyre.

A beteg férfit láz és eszméletvesztés tünetei miatt szállították kórházba március 21-én, de a családtagok szerint a sérülés még február végén történt, amikor a férfi a Kam Shan Country Parkban járt.

A Bloomberg által közölt információk szerint ez az első alkalom Hongkongban, hogy valaki a ritka, de súlyos agykárosodást vagy akár halált is okozó fertőzést kapta el. A gyors kezelés hiánya esetén ez a fertőzés különösen veszélyes lehet.

A herpes simiae vírus, amelyet B-vírusként is ismernek, korábban már okozott fertőzéseket az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban és Kína szárazföldi részén. Azonban az emberről emberre történő átvitele rendkívül ritka, állítja az egészségügyi minisztérium.

A közlemény szerint a B-vírust a makákók hordozzák természetes módon a nyáljukban, vizeletükben és székletükben. Ezek a majmok gyakoriak Hongkongban, és a fertőzés kezdeti szakaszában influenzaszerű tünetekkel jelentkezhet, amelyek súlyosbodva a központi idegrendszer fertőzéséig is eljuthatnak.