Trump saját pártjával szemben foglal állást Izrael kérdésében

Donald Trump volt amerikai elnök, aki ismét a Republikánus Párt jelöltje lett, kritikával illette Izraelt a Gázai övezetben végrehajtott katonai műveletekért, ami ellentétbe hozhatja őt párttársaival. Trump egy interjúban és egy rádióműsorban is kifejtette, hogy Izrael "teljesen vesztésre áll a PR-háborúban", és hogy a világsajtóban a gázai pusztítások dominálnak.

Trump szerint "Túl kell lenni rajta, és vissza kell térni a normalitáshoz. És nem biztos, hogy tetszik, ahogyan ebben eljárnak, mert győzelmet kell aratni" - mondta, anélkül, hogy egyértelműen kiállt volna Izrael mellett. A volt elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy Izrael "nagyon nagy hibát" követett el a gázai bombázásokkal.

Trump a múltban Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt is bírálta, miután Netanjahu gratulált Joe Bidennek a 2020-as elnökválasztási győzelemhez, és kritizálta őt a Hamász elleni felkészülés hiánya miatt is. Ugyanakkor Trump azt is kijelentette, hogy Izraelnek "fel kell számolnia a problémát" Gázában, ami támogatását sugallja az izraeli katonai akciók iránt. A demokratákra szavazó zsidó amerikaiakat viszont keményen bírálta, mondván, hogy "utálják a vallásukat, és mindent gyűlölnek Izraelben, és szégyellniük kellene magukat, mert Izrael el fog pusztulni".

John Bolton, Trump korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója szerint a volt elnöknek nincs kiforrott külpolitikai stratégiája, és ad hoc módon közelít a kérdésekhez, elsősorban saját előnyét keresve. A Gallup felmérése szerint 2024 februárjában a republikánusok 80 százaléka, míg a demokraták csak 35 százaléka szimpatizált Izraellel a konfliktusban. A palesztinokkal a demokraták 43 százaléka érez együtt, szemben a republikánusok 7 százalékával. Az Egyesült Államokban a pártszimpátia alapján 51-27 arányban állnak az izraeliek mellett.