Tévedésből aktivált rakéta miatt lezárták Dánia légterét

A dán haditengerészet egy hadgyakorlat során véletlenül aktivált egy rakétát, amelyet most már nem lehet leállítani, ezért ideiglenesen lezárták az ország légterét.

A dán fegyveres erők csütörtökön jelentették be, hogy a Korsor haditengerészeti bázison a Niels Juel fregattra telepített Harpoon rakéta műszaki problémái miatt adtak ki figyelmeztetést. A hordozórakéta aktiválódott, és jelenlegi állapotában nem állítható le. A katonaság tájékoztatása szerint csak a gyorsítót aktiválták, így a rakéta nem képes felrobbanni vagy hét kilométernél nagyobb távolságra eljutni.

A dán tengerhajózási hatóság tájékoztatása szerint a hadgyakorlat Zeeland és Funen szigetek között zajlik, a Balti-tenger és az Északi-tenger közötti Nagy Baeltnél. A tengerszoros felett átívelő vasúti és közúti hidat nem fenyegeti veszély, és a térségben tartózkodó hajókat is értesítették az incidensről. A fegyveres erők a probléma megoldásáig a hajók türelmét kérik.

Ez nem az első eset, hogy a dán haditengerészet hasonló helyzetbe került. 1982-ben egy hadgyakorlat során egy fregattról véletlenül indítottak el egy rakétát, amely alacsony repülési pályán 34 kilométert tett meg, négy lakatlan kunyhót megsemmisítve és 130 környékbeli épületben károkat okozva.