Orosz offenzíva Csasziv Jar ellen

Az Institute for the Study of War (ISW) legújabb elemzése, a brit védelmi minisztérium hírszerzési osztályának térképe és az észt katonai hírszerzés jelentése szerint az orosz haderő gépesített gyalogsági támadást indított Csasziv Jar keleti külterülete ellen, ezzel hivatalosan is megkezdődött a település ostroma.

Az ISW jelentése, a brit hírszerzési térkép és az észt katonai hírszerzés adatai alapján az orosz haderő már hónapok óta készült Csasziv Jar ostromára, amely Bahmut mellett helyezkedik el, és amelynek védelmét az ukrán erők jelentősen megerősítették. A város stratégiai jelentősége kiemelkedő, hiszen 2022-2023-ban kulcsszerepet játszott Bahmut körüli harcok utánpótlásában, és elfoglalásával az oroszok hosszú távú védelmi pozíciót alakíthatnának ki a szektorban.

Az ISW által közzétett információk szerint az orosz erők április 4-én hajtottak végre egy megerősített zászlóaljnyi méretű gépesített támadást, és előrenyomultak a település keleti külterületeire. A támadás célpontja a Kanal-negyed volt, amely közigazgatásilag Csasziv Jar része, de nem fűződik közvetlen kapcsolat a város központi területeihez.

A brit védelmi minisztérium hírszerzési osztályának térképe és az észt katonai hírszerzés jelentése szerint az orosz haderő főbb támadási irányai között szerepel Csasziv Jar mellett Orihiv, Avgyijivka, Bahmut és Kupjanszk térsége is. A térképen az orosz műveleti körzeteket és a főbb támadási irányokat is feltüntették, beleértve a frissen létrehozott Dnyeper műveleti körzetet is.

A jelentések szerint az ukrán haderő egyelőre visszaverte az orosz támadást Csasziv Jarban, de várható, hogy az orosz erők a következő napokban további nyomást fognak gyakorolni a térségre. Az észt hírszerzés szerint az oroszok növelték gépesített egységeik számát és megkezdték az egységek átszervezését az egész frontvonal mentén, ami arra utal, hogy a harci tevékenységek fokozódása várható a következő hetekben. A brit térkép szerint az orosz erők a Krímen kívül egy megszállt ukrán megyét sem ellenőriznek teljesen, ami azt jelzi, hogy az ukrán ellenállás továbbra is jelentős.

Csütörtökön a Reuters megosztott egy Telegramon megjelent felvételt, amely állítólag az orosz 98. légideszant hadosztály által közölt Csasziv Jar bombázását mutatja be. A videón látható épületek, egy torony és egy templom alapján a Reuters megerősítette, hogy a helyszín megegyezik a területről készült műholdképekkel, bár a felvétel pontos időpontját nem tudták megerősíteni. Az észt hírszerzési jelentés szerint Ukrajna folytatni fogja az orosz olajfinomítók elleni támadásokat, és az ukrán tevékenységek szisztematikusak, egyik céljuk pedig az, hogy megteremtsék a feltételeket a Krím elszigetelésére.