Az Egyesült Királyság kivonult az Erasmus+ programból

Az Egyesült Királyság döntése, hogy kilép az uniós Erasmus+ diákcsereprogramból, a brit diákok alacsony nyelvtudása és a magas költségek miatt született meg. A brit ifjúsági szervezetek és uniós tanácsadó testületek azonban sürgetik a programhoz való visszatérés tárgyalásait.

Az Egyesült Királyság kormánya azzal indokolta a kilépést, hogy a brit diákok gyenge idegennyelv-tudása miatt a programban való részvétel túlságosan költséges volt számukra. Nick Leake, az Egyesült Királyság külképviseletének diplomatája szerint a programban való alacsony kihasználtság évente közel 300 millió euró többletköltséget jelentett volna a számukra.

Az ifjúsági szervezetek és egy uniós tanácsadó testület, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) is arra ösztönzik a Bizottságot, hogy kezdje meg a tárgyalásokat Nagy-Britannia visszacsatlakozása érdekében. Az EGSZB szerdai ülésén elfogadott ajánlásban felszólították az Európai Bizottságot, hogy erősítse meg a tárgyalásokat az Egyesült Királyság kormányával.

Leake a Bizottság brüsszeli ülésén elmondta, hogy a Brexit-tárgyalások során az Erasmusban való részvételre vonatkozóan az egyetlen felajánlott feltétel szerint az Egyesült Királyságnak 2 milliárd euróval többet kellett volna fizetnie, mint amennyit a 7 éves program során kaptak volna.

Az Erasmus+ programból való kilépés után az Egyesült Királyság létrehozta a Turing nevű saját külföldi tanulmányi programját, amely azonban nem érte el a kitűzött célokat. A 2021/22-es tanévben a résztvevők száma alig haladta meg a 20 ezret a remélt 35 ezerrel szemben, és a részt vevő intézmények közel 80%-a jelentett nehézségeket az új jelentkezési folyamat során.

Az Egyesült Királyságban várható általános választások előtt a közvélemény-kutatók egy ellenzéki Munkáspárt vezette kormányváltást jósolnak. Bár a Munkáspárt még nem kötelezte el magát az Erasmus programhoz való újbóli csatlakozás mellett, London polgármestere, Sadiq Khan már érvelt a programban való brit részvétel felélesztése mellett.