Tragédia egy zambiai szafarin

Egy amerikai turista életét vesztette, és öt másik megsebesült, amikor egy elefántbika támadásba kezdett és felborított egy szafaris járművet Zambiában, a Kafue Nemzeti Parkban.

Az incidens során a 79 éves Gail Mattson vesztette életét, amikor az elefánt hirtelen előtört a bozótosból és nekitámadt a turistákat szállító járműnek. A támadás következtében a jármű felborult. A Wilderness nevű cég, amely a nemzeti parkban szafarikat szervez, ügyvezető igazgatója szerint a sorőrnek nem volt lehetősége elkerülni a konfliktust, mivel az állat váratlanul jelent meg egy fás, bozótos területről. A végzetes támadásról videó is készült, amelyen látható, hogy az elefánt megrohamozza a járművet.

A Kafue Nemzeti Park Zambia legrégebbi és egyben legnagyobb nemzeti parkja, területe közel 8700 négyzetkilométer. A tragikus esemény helyi idő szerint szombat délelőtt történt, amikor Mattson egy hatfős szafaricsoport tagjaként vett részt a Wilderness cég által szervezett túrán.

Bár az autó egy ideig kellően gyors volt, egy útakadály miatt végül elakadt, így érte utol az elefánt. A több mint 3 méter magas példány agyarát a kocsi alá akasztotta, majd felborította azt.

A támadásban Mattson életét vesztette, a csoport egy másik tagja súlyosan, négyen pedig könnyebben sérültek. A zambiai külügyminisztérium részvétét fejezte ki az eset miatt. A tárca szóvivője szerint az elefántok Zambiában ritkán támadnak emberre.