Amerikai pénzügyminiszter Kína felé: Változtassanak politikájukon!

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter Kínában tett látogatása során kritizálta a pekingi vezetést az amerikai és más külföldi vállalatokkal szembeni igazságtalan bánásmód miatt, és felszólította őket a piacpárti reformok folytatására.

Yellen Kanton városában tett nyilatkozata során kiemelte a kínai gazdasági gyakorlatokkal kapcsolatos aggodalmakat, amelyek között szerepelnek a külföldi, köztük az amerikai vállalatokra vonatkozó szigorú szabályok és kényszerítő intézkedések. Hangsúlyozta, hogy a kínai gyárak által előállított termékek mennyisége meghaladja a globális piac igényeit, ami feszültséget okoz a világ két legnagyobb gazdasága között.

A pénzügyminiszter látogatása az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatok javítására irányuló törekvések részeként valósult meg, amelyeket Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök novemberi találkozója indított útjára. Azonban a két ország közötti mélyen gyökerező különbségek továbbra is fennállnak, és a helyzetet súlyosbítja, hogy Kína az ingatlanpiaci lassulás közepette növeli a feldolgozóipari beruházásokat. Yellen látogatását a kínai vezetés egy lehetőségnek tekinti az amerikai politika alakítására a novemberi választások előtt, ahol mindkét jelölt igyekszik kemény álláspontot képviselni Kínával szemben.

Kanton tartományban tett látogatása során Yellen a piaci reformok fontosságát hangsúlyozta, és kifejezte az amerikai vállalkozások aggodalmait a helyi versenytársakkal szembeni tisztességtelen bánásmód miatt. A miniszter üzenetének központi eleme a kínai ipari többletkapacitás kérdése volt, amely állami támogatásokkal van fenntartva, és amelyet az Európai Unió is problémaként azonosított, több szubvenciós vizsgálatot indítva Kína ellen.

Yellen arra figyelmeztetett, hogy a kínai termelési kapacitás túllépi a hazai keresletet és a globális piaci igényeket is. A pénzügyminiszter európai és japán üzleti vezetőkkel is találkozott, ami a kínai gazdasági gyakorlatokkal kapcsolatos nemzetközi aggodalmak széles körét tükrözi.