Amerikai és brit csapások Jemenben

A jemeni felkelők elleni amerikai és brit csapások során 37 ember vesztette életét, és 30-an megsebesültek – közölte Abdul-Malik al-Húszi, a síita húszi lázadók vezetője.

Az amerikai és brit erők mintegy 424 csapást mért a jemeni felkelők célpontjaira, amelyek következtében a jelentett halálesetek és sérülések történtek. Al-Húszi a jemeni televízióban csütörtökön elmondta, hogy a Vörös-tengeren 90 hajó ellen indítottak támadást, és a dróncsapásokat más térségekre is kiterjesztették. Egy hónap alatt összesen 34 támadást hajtottak végre 125 ballisztikus rakétával és drónokkal.

A húszi milícia, amely Irán támogatását élvezi, tavaly november óta többször is drónokat és rakétákat vetett be nemzetközi kereskedelmi hajók ellen az Ádeni-öbölben, Izrael gázai háborújára és a palesztinok iránti szolidaritásra hivatkozva. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia válaszul többször is csapást mért a húszi állásokra.

A húszi támadások hatására a legnagyobb kereskedelmi vállalatok csökkentették hajóforgalmukat az Ázsiát és Európát összekötő tengeri útvonalon, és inkább Afrikát megkerülve szállítják a szállítmányokat.

Az MTI információi szerint az amerikai hadsereg múlt szombaton több jemeni húszi drónt semmisített meg Jemenben és a Vörös-tenger fölött. A CENTCOM közleménye alapján a műveletre azért volt szükség, mert a drónok fenyegetést jelentettek az Egyesült Államok és szövetségesei térségben állomásozó erőire, valamint a környéken áthaladó kereskedelmi hajókra. Az egyik drónt a szárazföldön semmisítették meg, a másikat pedig lelőtték.

A CENTCOM továbbá arról is beszámolt, hogy március 22-én az amerikai erők „önvédelemből” csapásokat mértek a húszik három földalatti fegyverraktárára, amelyek a húszik által ellenőrzött területeken találhatóak.