821 bűnszervezet fenyegeti az Európai Uniót

Jelenleg 821 bűnszervezet és körülbelül 25 ezer tagjuk jelent veszélyt az Európai Unió biztonságára, amint azt az Europol friss jelentése rámutat.

Az Európai Unió rendőri együttműködési szervezetének, az Europolnak a jelentése részletesen elemzi a legnagyobb fenyegetést jelentő bűnszervezetek jellemzőit, különös tekintettel a bűnözői szereplőkre. A hálózatokat azok hatékonysága, rugalmassága, irányítási jellemzői, kiterjedtsége és romboló hatása alapján sorolja be.

A jelentés szerint a bűnözői hálózatok jelentős rugalmasságot mutatnak, amikor üzleti tevékenységeiket az adódó lehetőségekhez és kihívásokhoz igazítják. Az Europol kiemeli, hogy a legveszélyesebb bűnszervezetek 86 százaléka használja a legális üzleti struktúrákat, és ezek többsége az EU területén belül működik.

A tanulmány hangsúlyozza, hogy a bűnbandák nem ismernek határokat, és tevékenységük globális méretű, több országot is érint. A legfenyegetőbb 821 bűnözői hálózat tagjai között 112 különböző nemzetiség képviselteti magát, és a hálózatok 68 százaléka többnemzetiségű tagokból áll.

Az Europol figyelmeztet, hogy a bűnszervezetek által elkövetett bűncselekmények súlyosan érintik az EU belső biztonságát, jogállamiságát és gazdaságát. A legveszélyesebb csoportok fele kábítószer-kereskedelemmel foglalkozik, és a hálózatok több mint 70 százaléka használja a korrupciót a bűnözés elősegítése és a bűnüldözési vagy igazságügyi eljárások akadályozása céljából. A szervezetek 68 százaléka alkalmaz erőszakot és megfélemlítést működésük szerves részeként. A legveszélyesebb bűnözőhálózatok 82 százalékának vezetése vagy a fő tevékenységi országban, vagy a bandafőnökök származási országában van.