27 év után letartóztatták a gyermekmolesztálót

Egy 80 éves brit férfi nagy meglepetésben részesült, amikor hazatért Thaiföldről, és a londoni Heathrow repülőtéren bilincsbe verték. A rendőrség már közel három évtizede kereste a pedofil vádakkal illetett személyt.

A férfi, Richard Burrows 1969 és 1981 között követte el a súlyos bűncselekményeket, amelyek során gyermekeket zaklatott. A Chester Crown-i bíróság 1997-ben idézte be, de Burrows nem jelent meg a tárgyaláson, ezért azonnal elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A rendőrség nagy erőkkel kereste, és még a BBC Crimewatch című műsorában is közzétették a fotóját 1998-ban, de a gyanúsított eltűnt.

A cheshire-i és egy West Midlands-i gyermekotthonban történt bántalmazások miatt végül letartóztatták.

Bilincsbe verve

Burrows-t 1997-ben tizenhárom vádpontban idézték be, tizenegy szeméremsértés és két súlyos szexuális bűncselekmény miatt. A tárgyaláson azonban nem jelent meg, most viszont egy szürke melegítőben vezették be a tárgyalóterembe. Az eljárás nehezen haladt, mivel az idős férfi nehezen hall.

A tárgyaláson Burrows csak kétszer szólalt meg: elismerte, hogy 27 éve nem jelent meg a bíróság előtt, és megerősítette, hogy a rendőrök végrehajtották a letartóztatási parancsot.

A gyermekek bántalmazása nem évül el

A vádpontok 1969 és 1971 között Cheshire-ban, valamint 1971 és 1981 között West Midlandsben elkövetett zaklatásokra vonatkoznak. A vádiratot esetleg szökés miatt is kiegészíthetik. Burrows korábban minden vádat tagadott, de június 21-én ismét bíróság elé állítják, addig előzetes letartóztatásban marad.

Az őrizetbe vételt a brit hatóságok jelentős előrelépésnek minősítették, és remélik, hogy ez figyelmeztetésül szolgál más körözött személyeknek is. Eleanor Atkinson, bírósági tisztviselő szerint ez bizonyítja, hogy a rejtőzés ideje ellenére mindenkit megtalálnak és letartóztatnak.

Burrows Thaiföldön próbálta elkerülni a büntetést, de a brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NCA) már korábban azonosította ottani lakhelyét, és tudták, hogy hazautazik, így a rendőrök készenlétben várták a londoni reptéren.