2024.02.25., vasárnap - Géza
Budapest: 9o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Meghalt Ladányi János társadalomtudós

Tirex | 2023. december 11. - 10:00
Meghalt Ladányi János társadalomtudós

Ladányi János többek között a társadalmi egyenlőtlenségek ellen is küzdött. 

Horváth Aladár, a Roma Parlament elnöke a Facebookon búcsúztatójában úgy jellemezte Ladányit, mint aki

életét és munkásságát elméleti és cselekedeti szinten is az egyenlőtlenség, a kirekesztés csökkentésének és felszámolásának szentelte. 

HORVÁTH ALADÁR EMLÉKEZTETETT, HOGY LADÁNYI JÁNOS „NEMZETKÖZILEG ELISMERT KUTATÓ, EGYETEMI OKTATÓ” VOLT, AKI „SZÉLES PALETTÁN ALKOTOTT MARADANDÓT”: DOKTORIJÁT A SZOCIÁLIS JUTTATÁSOK JÖVEDELMI EGYENLŐTLENSÉGEKRE GYAKOROLT HATÁSÁRÓL ÍRTA.

Csanádi Gáborral 1987-ben közösen írt disszertációja Budapest térbeni-társadalmi szerkezetének változásairól készített kutatásuk összefoglalója. 2008-ban az MTA doktora címet a szociális és etnikai alapú lakóhelyi szegregáció formáinak változásaival foglalkozó munkájával nyerte el — írta meg az Index. 

Foglalkozott a roma szakpolitika mint tudomány területével is. Horváth Aladár közölte: Ladányi János tudományos tevékenysége mellett fizikailag is a romák mellé állt, ugyanis a rendszerváltás hajnalán falufejlesztési munkát végzett Csenyétén, majd rehabilitációs programot írt Cserehátnak.

Emberi jogi mozgalmi feladatot is vállalt a Wallenberg Egyesületben, emellett szakmai tanácsadója volt a Roma Polgárjogi Alapítványnak, és ha kellett, vállalta a bilincselést is, hogy megakadályozzuk egy cigány család utcára pakolását

– emlékezett vissza Horváth Aladár, aki úgy zárta emlékezését:

Ladányi János személyében a legnagyobbak között említhető, köztársaságpárti, baloldali tudóst gyászol az ország, s benne mi, a roma polgárjogi mozgalom tagjai.

Kiemelt fotó: A város mindenkié/Facebook