2023.12.11., hétfő - Árpád
Budapest: 2o - 4o
Az ország 19 megyéjében

Két tárlat nyerte el idén az Év kiállítása díjat

Wolfy | 2023. november 16. - 11:00
Két tárlat nyerte el idén az Év kiállítása díjat

A 10 millió forint alatt és afölött rendezett tárlatok külön elismerésben részesültek.

Az Óbudai Múzeum Ki gombolta volna? Barangolás a gombok világában című kiállítása és a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum 7 év - Petőfi Sándor Emlékkiállítás című tárlata nyerte el az Év kiállítása 2023 elismerést.
A múzeumok feladata, hogy a náluk őrzött, rejtett kincseket élményszerűen mutassák be a látogatóknak
- hangsúlyozta a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeumában rendezett díjátadón Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) múzeumi főosztályvezetője, aki szerint komoly kihívást jelent a digitális világ a múzeumoknak, de a személyes élményt semmi nem pótolhatja. Sőt, a kiállításoknak ezért fontos feladatuk, hogy kizökkentsék a digitális világból a fiatalokat, hogy azok élőben láthassák a műtárgyakat. 
Egyre nagyobb a felelősségünk az élményt kínáló, magukat múzeumként hirdető vállalkozásokkal harcba szállva megmutatni, hogy a tudomány hitelességét, a műtárgyak tiszteletét nem lehet megspórolni
- hangsúlyozta Népessy Noémi, a BTM főigazgatója, kiemelve, hogy az élményszerzés és a látvány nem írhatja felül a tartalmi és szakmai kérdéseket, ugyanakkor meg kell találni azokat az eszközöket, amelyek segítségével az ismeretek látványosan és innovatív módon mutathatók be.Bereczki Ibolya, a díjat alapító Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület elnöke elmondta, hogy az idei Év kiállítása díjra rekordszámú nevezés érkezett: 23 kiállítás pályázott az elismerésre. A Petőfi-emlékév miatt több kiállítás is foglalkozik a költő személyével, a Magyar Géniusz programnak köszönhetően is több tárlat valósult meg vidéken és a határon túl. Ezek a magyar vonatkozású gyűjteménnyel rendelkező intézmények is pályázhattak a díjra.
A koronavírus-járvány idején a múzeumok elsősorban az élményközpontúsággal, a szórakoztató, játékos ismeretterjesztés eszközrendszerének megújításával reagáltak. A tavalyi évben még nem érte el a látogatók száma a járvány előtti időszak adatait, de 2023-ban már megközelíti azt
- emelte ki a társaság elnöke.

A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület által 2010-ben alapított elismerés célja, hogy a muzeális intézmények kiállításainak újszerűségét, a közönséggel való kapcsolatteremtő és kommunikációs képességét, tudományos felkészültségét és kreativitását jutalmazza. 

Az idén két kategóriában hirdettek eredményt. A tízmillió forint bekerülési költség alatti kategóriában nyert az Óbudai Múzeum, a drágábban pedig a kiskőrösi Petőfi Szülőház. A tízmillió forint bekerülési költség alatti kategóriában 7, a tízmillió forint bekerülési költség feletti kategóriában 15, a virtuális kategóriában egy pályázat érkezett. Közülük a bíráló bizottság döntése alapján 16 pályázó jutott be a második fordulóba. A virtuális kategóriában idén nem osztottak ki díjat.

Fotó: Wolfy