2023.11.29., szerda - Taksony
Budapest: 2o - 3o
Az ország 19 megyéjében

Ismét öngyilkos lett egy gyermek

Todorovits Rea | 2023. november 15. - 20:13
Ismét öngyilkos lett egy gyermek

Még magunkhoz sem tértünk a 16 éves sümegi fiú halála után, aki osztálytársai szekálása miatt döntött úgy, hogy véget vet az életének, máris újabb gyermeköngyilkosság történt.

Ezúttal egy 14 éves lány, Eszter döntött az öngyilkosság mellett, ezúttal Bács – Kiskun Vármegyében, Vaskúton.

A nyolcadikos kislány önkezével vetett véget az életének, most családja, iskolája és sporttársai gyászolják.

Az okot nem lehet tudni, de úgy sejtik, szerelmi bánat miatt döntött úgy a fiatal lány, hogy a halált választja.

Hazánkban ez már a sokadik eset, amikor fiatalok döntenek úgy, hogy véget vetnek az életüknek. Sokan a családot, az iskolát, az osztálytársak viselkedését teszik felelőssé, az igazság azonban ennél sokkal összetettebb.

Dr. Szabó Erika gyermekpszichiátert kérdeztük a jelekről, a gyermekek krízishelyzetéről.

A Covid hihetetlenül elintézte a gyermekek lelkét. Nem csak félelemben éltek, de a szülők sokasága sem nyújtott támaszt. Volt, aki temetett, volt aki rettegett, és persze ott volt az egzisztenciális problémákkal küzdő családok sokasága is.
A fiataloknak hatalmas százalékban egyedül kellett megbirkózniuk a maguk világával és az abban lévő félelemmel. Nem véletlen, hogy ezek a kicsik most is úgy érzik, egyedül vannak, egyedül kell megoldaniuk ezt a helyzetet, végső kétségbeesésükben pedig kilépnek abból.

Azonos jeleket hiába keresünk, nem lesz, hiszen minden eset más és más.

Van, aki hallgataggá válik, zárkózottabb lesz. Lesz, akinek a tanulmányi eredményei romlanak, és van olyan gyermek is, aki nyíltan kimondja, ki akar lépni ebből az életből. Egy dolog azonban biztos. A mai gyermek sokkal jobban igényli a figyelmet, a törődést, az értő hallgatást, mint eddig bármikor.