2023.12.11., hétfő - Árpád
Budapest: 2o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Varázslatos érzékszervi utazásra indulhatsz a Ferenciek terén

Wolfy | 2023. november 10. - 12:00
Varázslatos érzékszervi utazásra indulhatsz a Ferenciek terén

Se nem mozi, se nem kiállítás.

Tátva maradt a szám, amikor az Olasz filmfesztivál egyik vetítésére tartva a Puskin mozihoz menet a Ferenciek terén a régi IBUSZ-iroda helyén megláttam a feliratot: Cinema Mystica. A név alapján először arra gondoltam, hogy egy új mozi nyílt, de arról hivatalból tudnom kellett volna. Azután az ötlött fel bennem, hogy biztosan valami kiállítás. A kérdés persze nem hagyott nyugodni, úgyhogy beléptem a hívogató kapun.

Nos, azt rögtön le kell szögezni, hogy ez se nem mozi, se nem kiállítás. Mármint a hagyományos értelemben. Mennek ugyan különféle vetítések, de nem tőled távol egy filmvásznon, hanem a kellős közepébe ülhetsz be, részesévé válhatsz a történéseknek. És persze vannak érdekes tárgyak is, de míg egy múzeumban távol tartanak az ilyenektől, itt egyenesen invitálnak, hogy mássz fel rájuk.

A Cinema Mystica világa a fény, a hang és a művészet birodalma. Egy minden érzékszervre ható utazás, amely számos egyedi, újfajta médiainstalláció segítségével vezet végig. Azt hogy min, azt nehéz szavakba önteni, mert minden folyamatosan változik körülötted. Van ami úgy, ahogy mozogsz: követi akár a tánclépéseidet is.

A kiállítóterek átalakulnak misztikus világokká, ahol elmosódnak a határok a valóság és a vízió között, ahol nézőként részesévé válsz az alkotásnak, és létrejön a varázslat. Olyannyira, hogy néha tényleg elbizonytalanodsz, hogy amit látsz, valóban ott van-e, vagy csak valami 3D-s tünemény.

Itt mindenki megtalálja a maga játékát. Szó szerint és átvitt értelemben is. Beszélhetsz mesterséges intelligenciával, eljátszhatsz a gondolattal, hogy te vagy az univerzum irányítója, de elmerülhetsz abban az érzésben is, hogy micsoda kis porszemek vagyunk a világmindenséghez képest. Ha egyedül vagy, kizárhatsz minden mást a gondolataidból.

A legjobb persze párban menni, mert akkor lefózhatod vagy videóra veheted, ahogy a társad irányítja az űrhajót, megmerítkezik az élet folyójában, vagy helyet foglal isten tenyerén. Merthogy arra külön felhívják a figyelmet a hely üzemeltetői, hogy itt nem tilos fényképezni, hanem egyenesen kötelező.

 

Ez a csapat csinált már tavaly a Margitszigeten egy pop-up show-t, amelynek sikere láttán úgy döntöttek, hogy állandó hely után néznek. Így találtak rá a a belvárosi kultikus Párisi Udvarban megüresedett helyiségekre, ahol folyamatosan megújuló tartalmakkal adnak új és új köntöst erre az 1200 négyzetméterre. Két szinten több mint 10 termet alakítottak ki, ahol 20 interaktív digitális installáció várja a látogatókat.

Fotó: Wolfy