2023.10.03., kedd - Helga
Budapest: 10o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Zalaegerszeg kiemelten kezeli a klímavédelmet

frisshirek.hu | 2023. szeptember 17. - 08:30
Zalaegerszeg kiemelten kezeli a klímavédelmet

Egy település élhetőségét, működését, fejlődési lehetőségeit nagymértékben befolyásolják zöldfelületei, jövőjét meghatározza azok nagysága, minősége, és az, miként bánunk természeti, épített, turisztikai értékeinkkel. Zalaegerszegen nem csak hangoztatják mindezt, de cselekedeteiket is meghatározza.

Zalaegerszegen kiemelten fontos témaként kezelik a környezetvédelmet, a klímaváltozás elleni küzdelmet. Klímastratégiát dolgoztak ki, melynek fontos része a zöld, környezetkímélő hulladékgazdálkodási fejlesztések megvalósítása, a megújuló energiaforrások használata, az energiatakarékosság, az újrahasznosítás, a zöld közlekedés és a még több zöld terület. A környezet- és klímavédelemmel kapcsolatos célkitűzéseket, vállalásokat egy 18 pontos nyilatkozatban foglalta össze a közgyűlés, egyhangú döntéssel.

A klímaváltozás káros hatásainak kivédése érdekében az önkormányzat klímastratégiát dolgozott ki, melyben tíz évre határozták meg az intézményrendszer energiatakarékos felújítása, az új beruházások leghatékonyabb és legbiztonságosabb energiafelhasználása terén elérendő célszámokat.

Csatlakoztak a Nemzetközi Klímavédelmi Under2 Koalícióhoz. A szövetség tagjai vállalták, hogy 2050-re 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatást okozó szén-dioxid-kibocsátásukat az 1990-es évek értékeihez képest. Beléptek az Európai Polgármesterek Szövetségébe, ahol 2030-ig a szén-dioxid kibocsátás legalább 40 százalékos csökkentésére tettek vállalást.

Fotó: zalaegerszeg.hu

A klímastratégia keretében napelem parkot létesítettek az északi ipari parkban, valamint az Egervári út mellett. Sikeres uniós pályázat esetén újabb parkot építenek. Uniós pályázatok függvénye az is, hogy minél több önkormányzati intézményre napelemeket helyeznek el, és energetikai korszerűsítéseket hajtanak végre a káros anyag kibocsátás csökkentése érdekében.
Jelentős forrást fordítanak az egészséges ivóvíz ellátásra és a biztonságos szennyvíz kezelésre. Bővítik a búslakpusztai hulladéklerakót, mégpedig környezetkímélő megoldással.

Közel tízmilliárd forintos pályázati forrást nyertek el az Elena program keretében a káros anyag kibocsájtás csökkentésének céljára 2027-ig.
A városban már 17 elektromos töltő működik. Az önkormányzat és az önkormányzati cégek elektromos meghajtású gépjárműveket szereznek be. Hosszabb távú cél, hogy az állam által irányított helyi tömegközlekedésben csak alacsony kibocsátású EURO-6-os, illetve elektromos, vagy földgáz/CNG meghajtású buszok közlekedjenek. 2023-ban 11 új elektromos busz állt szolgálatba a zalaegerszegi flottában.

Fotó: zalaegerszeg.hu

A kerékpáros közlekedés feltételeit is igyekeznek megteremteni. Eddig összesen 30 km új kerékpárutat építettek ki, hogy minél többen tudjanak a mindennapokban, akár munkahelyekre is kerékpárral közlekedni.

Folytatják a gyermekek környezettudatos tudatformálását, a zöld óvoda, ökoiskola, zöld campus programokat, illetve a környezetvédelmi közösségi akciókat. Kísérleti jelleggel bevezették a korábbi Munkácsy Mihály Technikumban a „PET palack mentes iskola” programot, melyet később kiterjesztenek több intézményre is. Kiköltöztették a belvárosból, a Dísz tér környékéről a Restart országos sportfesztivált, melyet környezetvédelmi elemekkel bővítettek, és ez lett az első műanyag mentes (pohár, tányér, evőeszköz) zalaegerszegi fesztivál.

Fotó: zalaegerszeg.hu

Kiemelt városi programmá emelkedett a zöldfelületek növelése, és ehhez kapcsolódóan hirdették meg, hogy 5 év alatt, 2024-ig 5 ezer fát ültetnek. Az eredeti cél már teljesült, sőt, 2024-re elérik a 10 ezer új facsemetét. A program folytatódik, ennek része a meglévő fasorok és faállomány szakmailag átgondolt, ütemezett megújítása is.

A legfontosabb feladatuknak továbbra is azt tartják, hogy megőrizzék az élhető környezetet a jövő generációinak, ezért Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata, csatlakozva a Megyei Jogú Városok Szövetsége közgyűlésének egyhangú határozatához, megerősítette a klímavédelem iránti elkötelezettségét. A hazai nagyvárosok az elmúlt években élharcosai voltak a klímavédelemnek, s ez a jövőben sem lehet másként. Elkötelezték magukat az életminőséget, technológiaváltást, versenyképességet, együttműködési képességet és jövőképet jelentő ügy mellett.

Fotó: zalaegerszeg.hu

Zalaegerszeg a jövőben is aktív szerepet vállal a klímavédelemben, ezért továbbra is környezettudatos fejlesztéseket hajtanak végre, az erőforrásokkal megfontoltan gazdálkodó várost alakítanak ki és a városüzemeltetés terén is készek a klímavédelmet is szolgáló innovatív megoldásokat bevezetni.

Fotó: zalaegerszeg.hu