2023.10.03., kedd - Helga
Budapest: 10o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Úton vannak a magyar mentőcsoportok az árvíz sújtotta Líbiába

BFM | 2023. szeptember 15. - 10:30
Úton vannak a magyar mentőcsoportok az árvíz sújtotta Líbiába

Több ezer ember halt meg és tűnt el, miután a heves esőzések következtében Líbia északkeleti részén két gát összeomlott, és még több víz zúdult a már elöntött területekre, az úton lévő magyar mentőcsapatok a baj. Most magyar mentőcsapatok indulnak az árvíz sújtotta területre.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Budapest Mentőszervezet és az Életjel Mentőcsoport 46 emberrel és három kutyával indul útnak az árvíz sújtotta Líbiába a magyar kormány támogatásával - közölte Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára a Facebook-oldalán.

Magyarország kormánya a Hungary Helps - Magyarország segít programon keresztül 14 millió forint értékben támogatja a kiutazó csapatokat, a Magyar Honvédség pedig a kiutazásukban nyújt segítséget.

Az államtitkár felidézte, hogy Líbiát hétfőn "bibliai méretű katasztrófa", olyan vihar érte, amely Derna kikötővárosában áttörte a várost a tengertől elválasztó gátakat, a beáramló tenger pedig egész kerületeket sodort el. Eddig legkevesebb hatezer halálos áldozatról tudni, de tízezer eltűnt embert keresnek, egyre csökkenő reménnyel.

Amint értesültünk a tragédiáról és segítségkérést kaptunk a líbiai hatóságoktól, felvettük a kapcsolatot a civil kutató-mentő csapatokkal, akikre ezúttal is számíthatunk

- írta az államtitkár.

A kiutazó mentőcsapatok küldetésének célja ezúttal is az életmentés. Az államtitkár azt is közölte, arra törekednek, hogy minden lehetséges módon segíték őket abban, hogy nekikezdhessenek a munkának.

Fotó: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Facebook-oldala