2023.10.03., kedd - Helga
Budapest: 10o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Svédország megszüntetné a műanyag zacskók adóját

Todorovits Rea | 2023. szeptember 16. - 12:00
Svédország megszüntetné a műanyag zacskók adóját

A „zöld” gondolkodás és a fenntarthatóság egyik zászlóshajója eddig Svédország volt. Nem véletlenül meglepő, hogy most azt tervezik, kivezeti a műanyag zacskók adóját, az ok pedig sokkal egyszerűbb, mint hinnénk.

A 2020-ban bevezetett adó úgy tűnik elősegítette a környezettudatos gondolkodást a svédek körében. Olyannyira, hogy úgy tűnik, innentől kezdve olcsóbban vásárolhatják meg a szatyrokat, műanyag zacskókat a Svédországban lakók.

Az ország klíma- és környezetvédelmi minisztere azt mondta, meg van győződve arról, hogy a svédek "okosan használják a műanyag zacskókat mindennapi életükben", miközben egyesek arra figyelmeztetik a svéd lakosságot, hogy a természetbe kikerülő műanyag hulladék hatalmas veszélyt jelent a bolygóra és az emberiségre is.

A svéd kormány ennek ellenére szerdán bejelentette, hogy 2024 novemberétől el akarja törölni a nejlonzacskók 2020-ban bevezetett adóját.

Meggyőződésünk, hogy a svédek bölcsen használják a műanyag zacskókat mindennapi életükben, és nincs okunk további terheket róni a polgárokra

- mondta Romina Pourmokhtari éghajlat- és környezetvédelmi miniszter az SVT-nek.

A bevásárlószatyronként három korona (25 eurócent) adót 2020-ban vezették be, hogy teljesítsék az Európai Unió műanyag zacskók fogyasztására vonatkozó előírásait.

A Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) adatai szerint 2022-re a svédek fejenként 17 műanyag zacskót vásároltak évente, szemben az adó bevezetése előtti 2019-es 74-gyel.

Az Európai Unió 2025-re fejenként legfeljebb 40 tasak fogyasztását tűzte ki célul.

Ez a döntés egy héttel azután született, hogy a kormány bejelentette, csökkenti a benzin és a gázolaj adóját, amit az ellenzéki pártok kritizáltak.
A 2022 óta hatalmon lévő jobboldali kormány, amelyet a szélsőjobboldali Svéd Demokrata Párt támogat, az év elején jelezte, hogy a műanyag zacskók adójának drasztikus csökkentését fontolgatja.

Az adónak vannak bizonyos negatív hatásai, például adminisztrációs költségek, továbbá természetesen számolnunk kell a megugró alternatív eszközök használatával is, mint például a papírzacskó vagy a szemetes tartályok

- áll a svéd kormányfő közleményében.

Az EPA és a Svéd Vízügyi és Tengeri Környezetgazdálkodási Ügynökség óva intett egy ilyen intézkedéstől, mivel úgy vélik, hogy az a műanyaghulladék mennyiségének növekedéséhez vezet, mely károsan befolyásolja a környezet élővilágát.
Ez az intézkedés azzal a kockázattal jár, hogy az EU célkitűzését figyelmen kívül hagyják, mely megszorításokat és retorziókat eredményezhet a későbbiekben.

A svéd kormány azonban nem aggódik emiatt, hiszen azt ígérik, hogy továbbra is figyelemmel kísérik majd a műanyag zacskók vásárlásának szokásait és szükség esetén képesek és hajlandók lesznek beavatkozni a folyamatba.

Kiemelt kép: Pixabay