2023.10.03., kedd - Helga
Budapest: 10o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Félszáz rendőr-, mentő- és tűzoltóautót vezényeltek Ferihegyre

Wolfy | 2023. szeptember 16. - 07:30
Félszáz rendőr-, mentő- és tűzoltóautót vezényeltek Ferihegyre

Minden korábbinál nagyobb mozgósítás van az Aeroparkban.

 III. Kéklámpás Találkozót tartják szombaton a ferihegyi repülőmúzeumban, ahova tűzoltófecskendők, műszaki mentő szerek, oldtimerek, régi rendőr- és mentőautók, helikopterek érkeznek, és ezek jó része nemcsak begurul ide, hanem izgalmas bemutatókat is tart. 

A két éve indított programmal a kéklámpás szolgálatok munkáját szeretnék közelebb hozni mindenkihez, ezért a járműbemutatók mellett számtalan interaktív eseménnyel készülnek a szervezők. A Hagyományőrző Rendőrszázad olyan különlegességeket vonultat fel, mint az ország legkisebb rendőrautója, vagy hazánk első nyugati típusú járőrkocsija. A sorban szerepel az a páncélozott Opel Campo is, amely évtizedeken át szolgált lövészjárműként a ferihegyi repülőtéren. Emellett beköltözik erre a napra a Rendőrszázad gyűjteményébe tartozó, speciális felépítménnyel ellátott IFA teherautó is, amely csapatszállítóként üzemelt a rendőrségnél.

A Légirendészeti Szolgálat MD902-es helikoptere - amely majdnem ugyanolyan, mint amilyen nemrégiben Balatonba zuhant -, valamint a Légimentők EC-135-ös helikoptere a tervek szerint 10 órakor landol a múzeum területén. A látogatók a kora délutáni órákig meg is tekinthetik a speciálisan felszerelt légi járműveket. A Bicskei Önkormányzati Tűzoltóság szakemberei pedig 11 és 14 órakor műszaki mentési bemutatót tartanak: láthatjuk, mi történik egy baleset helyszínén, hogyan emelik ki a sérülteket, hogyan számolják fel a káreseteket. Így jártak el akkor is, amikor ugyancsak a múlt héten lezuhant egy gép a börgöndi repülőnapon.

Az ország számos részéről Ferihegyre látogató hivatásos és önkéntes tűzoltó szervezetek a többi között Mercedes, Rosenbauer, Rába, Steyr, Iveco-Magirus típusokat vonultatnak fel, köztük hazánk egyik legmodernebb, speciálisan felszerelt műszaki mentő szerét, amelyet az M1-es autópályára optimalizáltak. De látható lesz tűzoltó Zsiguli is, amely mellett bemutatkoznak a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér egykori és mai tűzoltóautói, köztük a 40 tonnás Simba.

A bevetési csoport autói mellett csempészett és lefoglalt, hamisított termékekből összeállított tárlattal érkezik a NAV Repülőtéri Igazgatósága. Vajon csak a filmekben szerepelnek olyan könyvek, amelyeknek a belsejét kivágták, hogy elrejtsenek bennük valamit? Ez is kiderül a helyszínen. A gyerekek emellett utazhatnak tűzoltóautókkal, kipróbálhatják az emelőkosaras szerkezeteket, a létraszereket, a fecskendőket, de az érdeklődők akár a büntetésvégrehajtás egyik „rabomobiljába” is beülhetnek.

16 órakor indul a rendezvény egyik leglátványosabb programja: az eseményre érkező járművek konvojba szerveződnek, és rendőri felvezetés mellett közel egy órán át tartó felvonulásra indulnak az Aeropark–Vecsés–Ecser–Vecsés–Aeropark útvonalon.