2023.10.03., kedd - Helga
Budapest: 12o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Októbertől nem lesz több cigi a Duty Freeben

frisshirek.hu | 2023. szeptember 15. - 15:00
Októbertől nem lesz több cigi a Duty Freeben

Aki eddig a határ mentén ezzel próbálta kiegészíteni a havi bevételeit, az most búcsút mondhat ennek a lehetőségnek.

A kijevi parlament 2023. augusztus 10-én fogadta el azt a törvényt, amely megtiltja a külkereskedelmi termékek vámmentes kereskedelmét a hadiállapot megszűnéséig.

Ennek értelmében cigaretta sem lesz árusítható az ukrán Duty Free üzletekben.

A jogszabály eredetileg szeptembertől lépett volna hatályba, de mivel Volodimir Zelenszkij elnök csak augusztus 30-án ratifikálta a dokumentumot, így az új rend bevezetése október 1-jével lehetséges. 

2021-ben 48 vámmentes üzlet működött, de a háború kitörése után számuk 15-re csökkent. Habár a háború miatt a hadköteles korú állampolgárok nem utazhatnak külföldret, tavaly mégis 20 millió doboz cigarettát adtak el ezekben a boltokban. Idén májusában a dohánytermékek illegális forgalmával foglalkozó parlamenti nyomozóbizottság vámmentes jövedéki termékekkel való visszaélésekre derített fényt. A legyártott és értékesített vámmentes cigaretták száma is több százezer csomaggal eltért. vizsgálat megállapította, hogy a szárazföldi ellenőrző pontokon átlagosan 30-35 doboz cigarettát vásárolnak egy bizonylatra, míg a megengedett limit személyenként két doboz lenne hívta fel a figyelmet Kárpáti Igaz Szó

Danilo Hetmancev, a kijevi parlament pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának vezetője a havi bevételkiesést 1 milliárd dollárra becsüli.