2023.10.03., kedd - Helga
Budapest: 10o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Megjelent az új iPhone, beadta a derekát az Apple

Wolfy | 2023. szeptember 15. - 12:00
Megjelent az új iPhone, beadta a derekát az Apple

Bemutatták az iPhone 15-ösöket, az új szupercsipet, és jön az új generációs operációs rendszer is. Mutatjuk az újdonságokat és hogy mennyit kell értük kiperkálni. De nem hallgatjuk el az utóbbi időkben felmerült sebezhetőséget sem.

Az Apple szerint az új csúcsmodelleikbe beültetett csipek megváltoztatják a mobiljátékok világát: olyan közkedvelt online játékok is játszhatók lesznek rajtuk, mint a Resident Evil 4 Remake és az Assassin’s Creed Mirage. A szeptember 18-tól letölthető új iOS 17 operációs rendszer segítségével pedig a felhasználók személyre szabhatják, milyen képpel jelenjenek meg mások kijelzőjén, és az üzenetek küldése meg az azok közti keresés is jelentősen egyszerűsödik. Szöveges formában megjeleníthetővé válnak a hangüzenetek, saját matricákat és GIF-eket hozhatunk létre, és FaceTime-formátumú hangposta-üzeneteket is hagyhatunk.

Elérhetővé válik ezenkívül az androidos eszközökön hosszú évek óta jelenlévő Always On Display is, vagyis az új készülékeket digitális óraként is lehet  használni. A korábbi generációs Face ID, azaz az arcképalapú feloldási technológia természetesen átöröklődik az újakba is, az Apple digitális asszisztense, Siri pedig megújul és könnyebben hozzáférhetővé válik.

Az is kiderült, hogy az amerikai gyártó végre beadta a derekát, és új készülékek az európai uniós szabvány szerinti USB-C portot és kábelt kaptak, így ezentúl nem lehet olyan mizéria, hogy a kollégák töltője nem kompatibilis a telónkhoz. Brüsszel a gombamód szaporodó töltőszabványoknak vetett gátat tavalyi döntésével, miután egyszerre 33 különböző töltőt lehetett kapni az okostelefonokhoz – írja a The Telegraph, amely szerint ez 11 ezer tonna szemetet és 250 millió euró fölösleges kiadást okozott a fogyasztóknak. 

Az új iPhone-modellek elődeikhez hasonlóan 6,1, illetve 6,7 hüvelykes kijelzővel rendelkeznek, lekerekített élekkel és 2 ezer nites maximális fényerővel érkeznek. 48 megapixeles fő kamerát kaptak, és olyan műveletgombot, amellyel mindenki személyre szabhatja az azonnal elérni kívánt szolgáltatásokat.

De e legjobban nyilván az áruk érdekel mindenkit. Bár az iPhone 14 induló áraihoz képest több tízezer forinttal lettek olcsóbbak az új készülékek, azok még mindig sokkal drágábbak nálunk, mint "őshazájukban". A magyarországi árazás így néz ki:

  • iPhone 15 399 990 forint,
  • iPhone 15 Plus 449 990 forint,
  • iPhone 15 Pro 499 990 forint,
  • iPhone 15 Pro Max 599 990 forint.

A Pro és Pro Max űrtechnológiai minőségű titániumvázzal érkezik, a cég szerint ezek lesznek az eddigi legkönnyebb Pro-modellek. Az új 3 nanométeres, A17 névre keresztelt szupercsipet is csak ezek kapják meg. 

A készülékek műholdas kapcsolatát mostantól közúti segélyhívásra is lehet használni, de ez a funkció nálunk nem elérhető, ellentétben például Németországgal, Franciaországgal és Nagy-Britanniával.

A bemutatót követően nem kell sokat várniuk azoknak, akik kezükbe is szeretnék venni az új széria tagjait: az Apple már jövő hét pénteken, szeptember 22-én piacra dobja a készülékeket.

Az új készülékek miatti örömbe némi üröm is vegyül, miután az eddig totál vírus- és kémbiztosnak tartott Apple-termékekről kiderült, hogy mégsem állnak ellen minden támadásnak. A cég kénytelen volt sürgősségi szoftverfrissítést kiadni, mivel egy korábban fel nem fedezett sebezhetőségen keresztül az iPhone és iPad készülékeiket távolról is megtámadhatja a Pegasus nevű izraeli kémprogram – írta a Financial Times.

Az iOS-rendszer kódjában felfedezett gyengeség lehetővé tette a telefonon tárolt titkosított üzenetek elolvasását, a kamera és a mikrofon távoli bekapcsolását és a helyének folyamatos követését, méghozzá anélkül, hogy erről a tulajdonosok tudomást szereznének.

Bár az izraeli gyártó határozottan állította, hogy kémszoftverét kizárólag a potenciális terroristák megfigyelésére és a szervezett bűnözés elleni küzdelemre használják, ez kevésbé nyugtatta meg azokat a felhasználókat, akik nem akarták, hogy bárki is megfigyelhesse őket. 

Az ennek kiküszöbölésére hozott javítás viszont egy olyan sebezhetőséget is orvosolt, ami az Apple Wallet-ot érintette. Ezen tárolhatók el a bankkártyáink digitálisan, úgyhogy egyáltalán nem mindegy, hozzáférnek-e a hekkerek a pénzügyeinkhez.

Fotó: Apple