2023.10.03., kedd - Helga
Budapest: 12o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Az egészségügyi államtitkár szerint tudomásul kell venni, hogy magasabb fizetéshez magasabb elvárások társulnak

frisshirek.hu | 2023. szeptember 14. - 19:00
Az egészségügyi államtitkár szerint tudomásul kell venni, hogy magasabb fizetéshez magasabb elvárások társulnak

A 6 órás munkaidő eltörlését kifogásoló jelzésre az egészségügyi államtitkár azt mondta, hogy ekkora luxust nem engedhet meg magának a költségvetés, és készüljenek az orvosok arra, hogy még nagyobb lesz a kontroll a rendelőkben. 

Az államtitkár egy nyári kormányzati döntéssel kapcsolatban nyilatkozott, amely az addigi 6 órás munkaidőt 8 órára növelte, ami a Népszava szerint tovább tizedelheti a szakorvosok számát a rendelőkben.

Tóth Tibor, a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség alelnöke azt kérte, hogy ne szüntessék meg a rendelőkben a jelenleg rövidebb rendelési időt, és könnyítsenek a nyugdíjas orvosok visszafoglalkoztatásán - írta meg a Népszava.

Takács Péter a felvetésre azt mondta:

Tessék tudomásul venni, hogy a magasabb fizetéshez magasabb elvárások társulnak 

– fejtette ki az egészségügyi államtitkár a 6 órás szakrendelői munka eltörlésével kapcsolatban. Majd kijelentette, hogy 

olyan magasak az orvosbérek, hogy meghaladják a nemzetgazdasági átlagkereset háromszorosát, ekkora luxust nem engedhet meg a költségvetés magának, hogy 6 órás munkáért 8 órás munkabért fizessen az orvosoknak.

Mint jelezte, a jövőben nagyobb kontrollja lesz a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK) és az Országos Kórházi Főigazgatóságnak a szakrendelőkben.

Pásztélyi Zsolt, a Medicina2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke pedig arról beszélt aa konferenicán, hogy ha az államosítás eddig el is maradt, az önkormányzati választások után erre sor kerülhet, de a kórházakhoz való szorosabb integrációnak sem örülnének az önálló szakrendelők. A szakrendelők kérdésére Takács annyit reagált mindössze, hogy

Ha rajtam múlna, lenne államosítás

Majd Takács hozzátette, a kormány ugyanakkor nem szeretné, és elfogadta, hogy ebben a kérdésben alul maradt. Mint mondta, egy-egy településen a járóbeteg ellátást nem az ott élők igényeihez igazítják, hanem ahhoz, hogy éppen milyen ellátáshoz sikerült orvost vagy egyéb erőforrást szerezni.

Fotó: Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára beszédet mond az Országos Mentőszolgálat mentőnapjának megnyitóján a budapesti Városligetben 2023. szeptember 2-án.
MTI/Lakatos Péter