2023.09.30., szombat - Jeromos
Budapest: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Tematikus kiállítás nyílt Kemény Gyula magángyűjteményéből válogatva Kecskeméten

frisshirek.hu, 2023. június 09. - 15:05
Tematikus kiállítás nyílt Kemény Gyula magángyűjteményéből válogatva Kecskeméten

Nagybányaiak címmel Kemény Gulya magángyűjteményéből válogatva tematikus kiállítás nyílt a kecskeméti Bozsó Gyűjteményben a felújított kecskeméti városháza megnyitó ünnepségsorozata keretében.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Bozsó János, a kecskeméti Bozsó Gyűjtemény elnöke, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta: a tárlat a nagybányai művésztelepen és annak kisugárzásában alkotó művészek munkáiból válogatva mutatja be Kemény Gyula magángyűjteményének domináns vonulatát.


Kiemelte: a restaurátorművész magángyűjteménye Magyarország egyik legjelentősebb kollekciója, amelyet az 1990-es évektől tudatos építkezéssel formált a festőművész, restaurátor.


Bozsó János felidézte: a nagybányai művésztelep 1896-os megalapításától kezdve alapvetően befolyásolta a 20. század első évtizedeinek magyar képzőművészeti törekvéseit. Kezdetekben a művésztelep szellemisége, a szabadban festés inspirációja fogta össze az alkotókat, "a fény áramlásában, vibrálásában új tónusokat fedeztek fel" - fogalmazott.


Annak a kivételes pillanatnak lehettek tanúi a kortársak, amikor a kritikusok és a nagyközönség is elismeréssel fogadta a nagybányaiak kiállításait - tette hozzá.


A századfordulót követő első években a fiatal művészek aktuális párizsi élményeikkel, modernista szellemű motivációval érkeztek Nagybányára. A harsányabb színekkel, geometrikus szerkesztéssel jelentkezők csoportja "neósok" néven vált ismerté.


A tárlat kurátora szerint, a nagybányai és a kecskeméti művésztelep története szokatlan módon kapcsolódik egymáshoz. Kada Elek polgármester invitálására Iványi Grünwald Béla vezetésével Kecskeméten találtak új lehetőségre a Nagybányáról kiszakadók.


Iványin kívül Perlrott Csaba Vilmos több alkotása is bekerült a válogatásba, aki szintén mindkét kolónia életében részt vett.


A kiállított kollekcióban fajsúlyosan vannak jelen az aktok, a friss szemléletű festői tematikában nem háttérillusztrációk, hanem élettel teli főszereplőkké léptek elő. A később díszlettervezőként Oscar-díjat elnyerő Korda Vince munkásságának kivételes és fő darabja, a Két akt című képe a kiállításon látható.
Az ikonikus nagybányai tájjal találkozunk Jándi Dávid művén. Ziffer Sándor több alkotása közül a Lelátás az István-toronyból című eleven színeivel és az egynemű felületek játékával jelzi a neós irányvonal megjelenését Nagybányán.


Tragikusan, fiatalon fejezte be életét Göröncsér Gundel János, két kisméretű tanulmánya a kettétört életmű ritka darabjai - tette hozzá Bozsó János.
A Kemény-gyűjteményből válogatott második tárlat harminc alkotása augusztus 20-áig látogatható, csütörtöktől vasárnapig a kiállítóterem nyitva tartási idejében.

Fotó: wikipedia