A 2023-as Bloomsdayről tartottak a szervezők sajtótájékoztatót a Berzsenyi Könyvtár mögötti Batykó-féle murális festménynél. Az eseményen részt vett Horváth Soma, Szombathely MJV kultúráért is felelős alpolgármestere; Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója; Prieger Szabolcs, kulturális és városi nagyrendezvény koordinátor; Garreth Joyce írországi és Szántó István hazai képzőművészek, a tolmácsolásban Németh Adrienn nemzetközi ügyintéző segített.

A Bloomsday idén is kétnapos minifesztivál lesz a városban.

Elhangzott: június 16-án, pénteken 14 órakor veszi kezdetét az idei Bloomsday a Fő téri Joyce-szobornál, majd szombat éjfélkor ér véget a Rákóczí Ferenc utcában a Leopold Bloom sétányon az összeművészeti kortárs fesztivál, melynek kiemelt támogatója az Ír Nagykövetség. A program kiemelt eseménye idén is a Murális Műhely lesz, a Szántó István ötlete alapján életre kelt projekt a regény 18 fejezetét jeleníti meg – idén az 5. és a 6. fejezet falfestményei készülnek el. Nagy elismerés, hogy az ír külügyminisztérium az 56 helyszín közül, melyek ünneplik a Bloomsdayt, idén Párizst, Zürichet és Szombathelyt állítja a figyelem középpontjába. A rendezvényen a horvátországi Pula városa is képviselteti magát – olvasható a szombathely.hu oldalon.

A fesztivál két napján ingyenesen lesznek látogathatók a múzeumi negyed intézményei (Képtár, ISEUM Savariense, Schrammel-gyűjtemény).

Fotó: szombathely.hu