2023.09.30., szombat - Jeromos
Budapest: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Csongrád-Csanádban már 12,7 millió négyzetméternyi területen végeztek kaszálást

frisshirek.hu, 2023. június 09. - 15:42
Csongrád-Csanádban már 12,7 millió négyzetméternyi területen végeztek kaszálást

A tavalyi év azonos időszakához viszonyítva országosan idén mostanáig mintegy 50 százalékkal nagyobb volumenben végeztek kaszálási munkákat a Magyar Közút szakemberei - írja sajtóközleményében a társaság. Csongrád-Csanád vármegyében összesen 1432 kilométer országos közút tartozik a kezelésükbe, melyek mentén idén már 12,7 millió négyzetméternyi felületen végeztek kaszálási tevékenységet a helyi mérnökségek.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az útesztétika és a közlekedésbiztonság javítására irányuló többlet kaszálási tevékenységet a Magyar Közút szakemberei két műszakban vagy túlórázva végzik. A koronaélen belüli területeken az átlagostól több, évi 3-4 alkalommal, koronaélen kívül pedig két alkalommal, míg a csomópontok környezetében, a körforgalmak területén és a turisztikailag kiemelt területeken, ettől is gyakrabban, szükség szerinti gyakorisággal zajlanak jelenleg is a munkálatok.

„Az adott útszakaszokon először mindig nagyteljesítményű gépi fűkaszával zajlik a kaszálás, majd ezt követően a vezetőoszlopok, táblaoszlopok, korlátlábak környezetét kiegészítő kézi kaszálás van soron. Ezen munkák elvégzéséhez Csongrád-Csanád vármegyében 31 eszközhordozóra felszerelhető kasza adapter és 77 kézi motoros fűkasza áll rendelkezésre. Kiemelt figyelmet fordítunk a turisztikailag kiemelt Ópusztaszer térségének növényzetgondozási munkáira, valamint a napokban az M43-as autópályán, a 45-ös és 47-es főúton, valamint számos mellékúton, illetve a külterületi kerékpárútjainkon várható kaszálási munka, ezért az arra közlekedőktől fokozott figyelmet kérünk.”

– nyilatkozott Hunkó József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Csongrád-Csanád vármegyei igazgatója.

A társaság kezelésébe főként a településeket összekötő, illetve azokon átmenő országos fő- és mellékutak tartoznak, ezeken a szakaszokon végzik a közutas szakemberek a növényzetgondozási munkákat. A településeken belüli utak többségét az önkormányzatok, az autópályákat pedig koncessziós társaságok kezelik. Tavaly szeptemberben a korábban a Magyar Közút üzemeltetésébe tartozó 1234 kilométernyi autópálya üzemeltetése is koncessziós társasághoz, az MKIF Zrt.-hez került.

Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt./Facebook