Az 1926-ban átadott áruház régi-új homlokzatának bemutatása után

a tulajdonos és üzemeltető Corvin Áruház Kft. egyik tulajdonosa, Balogh Viktor újságíróknak elmondta: az épület felújítása összesen mintegy 8 milliárd forintba kerül, amit saját forrásból, illetve a Raiffeisen Bank finanszírozásával valósítanak meg. A homlokzat helyreállítására körülbelül 1 milliárd forintot fordítottak.

Az épületben a közösségi terek mellett üzletek és irodák lesznek, az üzletek nagyobb része már bérbe van adva, az irodák többségéről még folynak a tárgyalások.

A 16 ezer négyzetméternyi terület nagyjából fele lesz üzlet, a másik fele iroda.

A homlokzat ünnepélyes felfedése előtt Pikó András, a főváros VIII. kerületének polgármestere megköszönte a Corvin Palace tulajdonosainak és csapatának az értékmentő és értékteremtő munkát. Kiemelte, hogy

az áruház jól illeszkedik majd a megújult Somogyi Béla utcához, a Blaha Lujza térhez, illetve a Palotanegyedhez, segít otthonossá tenni a várost.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere úgy fogalmazott:

a Blaha Lujza tér ellen történelmi bűnöket követtek el korábban, ezek közé sorolta az egykor itt álló Nemzeti Színház lebontását, autópályányi forgalom bevezetését a belvárosba és a Corvin áruház eredeti külsejének eltakarását alumínium homlokzattal.

A főpolgármester szimbolikusnak nevezte a városi traumák közös feldolgozását, ezek között említve, hogy a budapestiek visszakapják az áruház eredeti homlokzatát. A főpolgármester hangsúlyozta: a progresszív politika a sokszínűségben hisz, ami a múlt értékeinek felismerésével és újraépítésével őrizhető meg.

A téren a rendezvény kezdetén megjelentek a Fidelitas aktivistái, a náluk lévő molinókon többek között Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára és Karácsony Gergely képe szerepelt "háborúpártiak" aláírással, a molinókon a feliratok pedig "Ukrajna háborújának" támogatását tükrözték. A főpolgármester beszéde alatt egyebek mellett Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely korábbi, a háborúval kapcsolatos nyilatkozatait hangosították ki.

Az esetet Facebook-oldalán a főpolgármester suttyóságnak, rosszindulatúnak és károkozásnak nevezte. Kiemelve, hogy leginkább a tulajdonosokkal szemben voltak ünneprontók a Fidelitas aktivistái, akik ahelyett a tisztelettel adóztak volna a Raiffeisen Bank önkéntes beruházása előtt, az átadás ünnepét olcsó politikai hecckampánnyal árnyékolták be. Ezzel szemben az egyik kormányzati médiaudvarhoz tartozó közéleti magazin vezető szerkesztője úgy méltatta a beruházást ismerőseinek szánva a Facebook-oldalán, hogy "2023-ban sem késő legyőzni a kommunizmust".

Több, mint tíz éve vagyok ellenzéki politikus, ennél cifrább dolgokhoz is szokva vagyok, úgyhogy ez önmagában engem nem zavar. De ezen a rendezvényen én csak vendég voltam. Végre vállalkozók tesznek valami jót is a városban – várom Tiborcz István, vagy Mészáros Lőrinc hasonló közérdekű cselekedeteit és felajánlásait –, akit megzavartak, azok ők voltak, nem én

- írta bejegyzésében Karácsony Gergely. Kitért arra is, hogy az ifjú kormánypárti aktivistáknak úgy sikerült a molinójukat a magasba emelni, hogy a tér virágain tapostak közben. Erről a gesztusról eszünkbe juthat az, ahogy a múlt héten az Európa-liga döntőjére érkező szurkolók, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Nonprofit Zrt. rossz szervezésének köszönhetően feldúlták a terézvárosi Liszt Ferenc teret, a földdel téve egyenlővé rengeteg frissen ültetett virágágyást, amelyről a frisshirek.hu-n is beszámoltunk.

A kiemelt kép forrása: Karácsony Gergely Facebook-oldala