A város turisztikai tematikus sétánya a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumtól indul

– emelte ki a polgármester az MTI beszámolója szerint. A Tiszaparti sétányon áthaladva a rózsakert, a Verseghy-park, az angol park kellemes kikapcsolódás helyszínei, a gyaloghídon áthaladva a Tiszaligetben sportlétesítmények és a campus található. Tovább sétálva, a Zagyva-Tisza torkolatánál épült meg a Szolnok Vár! látogatóközpont, amely a korábban a helyszínen álló végvár kaputornyát stilizálja korszerű építészeti megoldásokkal.

A fogadóépület földszintjén török kávézót, az első emeleten interaktív várkiállítást, a tetőn kilátóteraszt alakítottak ki

– sorolta. A Facebook-oldalán a polgármester az eseményből kiemelte, Dr. Ringer Csaba előadását, aki az egri Dobó István Vármúzeum igazgatójaként példát adott abból, miként lehet majd vonzóvá és látogatóbaráttá tenni majd a szolnoki várat, ha végre elnyeri végső formáját.

Nem keveset tanultunk belőle!

– tette hozzá bejegyzésében Szalay Ferenc. Kertész Péterné Bokor Zsuzsanna projektmenedzser elmondta: felújítják és rendezvénytérként, kiállítóhelyként új funkciót kap a művésztelep kertjében található úgynevezett Művésztorony, amelyet a század elején művészek építettek az egykori vár köveiből.

A Zagyva-gáton Bástya-sétány elnevezéssel díszburkolatú sétányt építenek, melynek mellvédje az egykori várfalat imitálja. A projektnek ez a része 75 százalékban már elkészült, ősszel pedig befejeződik - számolt be. Múltjelek elnevezéssel pedig a vár látható, meglévő részeit megjelölő és az idők során elpusztult részeit megjelenítő állomásokat alakítanak ki, a munkálatok nagy részével már elkészültek – tette hozzá.

Emellett a közelben található Damjanich park térrendezése is elkészült,

a parkban tematikus vár-játszóteret alakítanak ki. Nyáron megújul a Nyáry Lőrinc híd, a hídfő mellett kerékpáros megállóhelyet alakítanak ki, míg a Zagyva jobb oldalán a fogadóépülettel szemben a parkoló már megépült – tájékoztatott.

Identitáserősítő szerepe van a projektnek, amelynek célja a Szolnokon töltött vendégéjszakák számának növelése,

hogy a Tisza-parti megyeszékhely két-három napos kirándulások célpontja lehessen. Év végén a kivitelezés véget ér, jövő év elején pedig látogathatók lesznek a projektelemek - közölte. A mostani előadásban elhangzó több mint másfél milliárdot jelentő pályázati sikert már 2020 év végén bejelentette a polgármester, de a beruházás már hosszú évek óta tart a városban, amelyben végére idén végre pont kerülhet.

A Zagyva-parton álló szolnoki Várkapu Látogatóközpont tavaly az Év közösségi háza megtisztelő építész szakmai elismerését is elnyerte, amelyről a frisshirek.hu-n is beszámoltunk.

A kiemelt kép forrása: Szalay Ferenc Facebook-oldala