Az épülő iváncsai akkumulátorgyár Elektród nevű részlegében még hétfőn történt mindez – értesült a Szabad Európa. Információik szerint valamilyen anyag került a levegőbe, amit többtucatnyian belélegeztek, és rosszul lettek tőle, hánytak és hasmenésük volt, többeknek kiütésük lett. Az érintettek egy forrásunk szerint védőruha nélkül dolgoztak többek között olyan nehézfémekkel, mint a kobalt és a nikkel, ezt követően lettek rosszul.

A gyár vezetői orvosi vizsgálatra irányították az érintettek, és utána azonnali hírzárlatot rendeltek el.

Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke kérdésünkre azt mondta, ők is tájékozódnak az ügyben, egyelőre annyi információjuk van, hogy valami rendellenesség biztosan történt.

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság a lap kérdésére elismerte, hogy hétfőn a helyszínen jártak. "Az említett ügyben a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt folytat eljárást. A folyamatban lévő büntetőeljárásról – az eljárás jelenlegi szakaszában – nem áll módunkban bővebb tájékoztatást adni.” - írták a lapnak.

A megyei katasztrófavédelmi hatóság szerint "2023. június 5-én helyszíni ellenőrzést tartott egy építés alatt álló iváncsai telephelyen. Az igazgatóság hatáskörébe tartozóan intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel.”

A lap kereste Iváncsa polgármesterét, aki nem kívánt információt adni.

Garancsi István alvállalkozója hetek óta nem fizeti ki a munkásait, sztrájkolnak az iváncsai akkugyárnál

Több, egymástól független forrásra alapozva írja a Gulyáságyú Média, hogy az 1500 fős Iváncsán az akkumulátor-gyáróriást építő Fidesz-közeli vállalkozás, a Garancsi István üzletember tulajdonában lévő Market Építő egyik alvállalkozója hetek óta nem fizette ki a munkásait, ezért mintegy 3-400 ember lépett igen szervezetten, egyszerre sztrájkba. A lap több százmillió forintnyi kifizetetlen bérről ír.

A munkások lezárták a bekötőutakat, és szándékosan megbénították Iváncsa közlekedését. Erről a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő megyei napilap, a Feol.hu is beszámolt – természetesen a Fidesz-közeli vállalkozót nem említve.

Iváncsa a Fidesz kedvelt gazdasági övezetének része, az akkumulátorgyár építése szinte titokban kezdődött meg.

Fotó: SK One Hungary weboldala