Az idei csúcsszinten tíz napon át stagnált a magyar tenger vízállása, és még péntek reggel is 117 centimétert regisztráltak, ám a hétvégén már egy centiméterrel csökkent a tó vízszintje, így a legfrissebb adatok szerint jelenleg 116 centiméter – közölte a liner.hu.

Mindez nem nevezhető váratlan jelenségnek, hiszen pénteken és szombaton már majdnem 30 fokot mértek a Balatonnál, és a víz is 22 fokra melegedett. A szakemberek pedig hozzátették, miszerint a 117 centiméter mindössze hárommal marad el az optimális szinttől – írta az Infostart.

Az eddig mért legmagasabb vízszint 155, a legalacsonyabb pedig 20 centiméter volt. Május végén arról számoltak be, hogy a nagy meleg ellenére sem csökkent a magyar tenger vízszintje, sőt, még emelkedett is, akkor 116 centire. A szakértők szerint némi emelkedés még kívánatos volna, de a 2022-es adatokhoz képest az idei még jobb is, ami mindenképp biztató.

Ám az Index arra is felhívta a figyelmet, hogy nem csak a Balaton szenvedte meg a tavalyi szárazságot: a Velencei-tó vízszintje rekordalacsonyra süllyedt, a halak oxigénellátásának biztosítására több ponton is levegőztető berendezéseket állítottak üzembe.

Fotó: freepik