A Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda 21 napos leszokási kihívással szólította meg a dohányosokat. Ugyanis 40 éves kor felett 10 év mínusszal vághatnak neki a B oldalnak a dohányosok, ráadásul az összes betegség negyede a füstöléssel hozható összefüggésbe.


Szűrővizsgálatok keretében megtudhatjuk a dohányzás ránk gyakorolt hatását, amik a látásromlástól az amputációig súlyosan károsíthatják szervezetünket és életünket.

A dohányzás számos súlyos betegség kockázatát növeli, köztük a tüdőrákot, szájüregi rákot, légzőrendszeri betegségeket (például krónikus obstruktív tüdőbetegség – COPD), szívbetegségeket, stroke-ot és egyéb rákfajtákat. A leszokás jelentősen csökkenti ezen betegségek kialakulásának kockázatát, és hozzájárul az egészség megőrzéséhez.

Használata erősen összefügg a korai halálozással is. A leszokás segít meghosszabbítani az élettartamot és javítani az életminőséget. Azok, akik leszoknak a dohányzásról, hosszabb és egészségesebb életet élhetnek.

Az egészségromláson kívül persze más hozadéka is van. Hosszútávon jelentős költségeket jelent. Ezért a leszokással jelentős összeget lehet megtakarítani a dohánytermékekre fordított költségekből. Ez lehetőséget nyújt más célokra, például utazásra, hobbira vagy befektetésre.

Fotó: Pixabay