Május végén zavargások törtek ki Észak-Koszovóban, miután a helyi szerbek nem ismerték el az áprilisban ott tartott időközi önkormányzati választások eredményét. A NATO később arról döntött, hogy csapatokat küld Koszovóba, hogy megerősítse a 2008-ban függetlenné vált egykori dél-szerbiai tartományban állomásozó KFOR-erőket.

Azt mondta, hogy sajnálja a katonákat, mivel parancsra cselekednek, és megjegyezte, hogy párszor megtörtént a magyar történelemben, hogy kényszerből Magyarország egy rossz ügy mellé állt oda, mivel „az erősebb hatalom” belesodorta. Éppen ezért ez egy hatalmas próbatétel Magyarország számára.

„Van-e módja Magyarországnak azt mondani, hogy ebben a disznóságban nem veszünk részt?” – tette fel a kérdést Bencsik András.

„Halkan szeretném jelezni, hogy Magyarország a NATO tagja, amit a magyar emberek népszavazáson döntöttek el. Szövetségesi kötelezettségünk, hogy a NATO tényleges békemisszióját támogassuk. Koszovóban az egyik legnagyobb létszámú a magyar kontingens. Nem véletlenül: Magyarország első számú érdeke, hogy a Balkánon béke és biztonság legyen politikailag és gazdaságilag egyaránt”

- így reagált Tompos Márton a Momentum frakcióvezető-helyettese és szóvivője Bencsik gondolataira Facebook-bejegyzésében. Tompos úgy fogalmazott, már-már bámulatos, hogy mennyire mély a putyinista “Mariana-árok” a fideszes propagandistáknál.

Fotó: Bencsik András Facebook-oldala