2023.09.30., szombat - Jeromos
Budapest: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Lukasenka: hiba volt, hogy 2014-ben nem pusztítottuk el Ukrajnát

frisshirek.hu, 2023. június 04. - 10:00
Lukasenka: hiba volt, hogy 2014-ben nem pusztítottuk el Ukrajnát

Az egyetlen hiba, amit Oroszország és Belarusz elkövetett, hogy nem 2014-2015-ben „oldottuk meg ezt a kérdést, amikor Ukrajnának nem volt hadserege és nem volt felkészülve” – mondta Alekszandr Lukasenko belarusz elnök csütörtökön Minszkben, a Független Államok Közössége (a Szovjetunió néhány régi tagállamának laza szervezete) biztonsági vezetőinek tanácskozásán.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Politico beszámolója szerint a belarusz elnök az ukrajnai invázió kapcsán azt mondta: „Tudtuk, hogy ez lesz. Ha a háború nem kezdődött volna el tavaly, akkor holnap kezdődött volna el, de rosszabb feltételekkel Oroszország és Belarusz számára”. Lukasenko szerint a kérdést 2014-ben kellett volna megoldani.

„Mi békésen akartuk rendezni. Ők viszont ezt az időt arra használták fel, hogy harcképes fegyveres erőt hozzanak létre”

– fogalmazott.

A fehérorosz elnök három évtizede van hatalmon. Ez alatt az idő alatt egy se veled, se nélküled kapcsolatot tartott fenn Putyinnal, ám azt követően, hogy Moszkva a 2020-as fehérorosz elnökválasztást követő tüntetések leverésében segítséget nyújtott a két vezető kapcsolata rendkívül szoros lett. Azóta 2022 februárjában Minszk segített Oroszországnak az Ukrajna elleni háború elindításában, illetve abba is beleegyezett, hogy Moszkva atomfegyvereket telepítsen a területére, írja a vg.hu.

Fotó: youtube vágókép