Fidesz: „Csak az államnak van határa, a nemzetnek nincs. Ez a törvény.” Azt írták, hogy „az elmúlt 13 évben bebizonyítottuk a szomszédainknak, ha a magyar nemzetrészek életereje összeadódik, az nemcsak nekünk jó, hanem nekik is”. Saját Facebook-oldalán a miniszterelnök Kalmár Pál: Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című dalát osztotta meg, amihez röviden annyit írt: Összetartozunk!

Karácsony Gergely főpolgármester: "Nem kérdés, hogy szolidaritást kell vállalnunk a határon túl élő magyar közösségekkel. És nem kérdés, hogy a nemzeti összetartozás határokon innen és túl minden magyarra vonatkozik. Most leginkább az Ukrajnában élő honfitársaink esetében életbevágó ez a szolidaritás kifejezése. Ezért indítunk adománygyűjtő akciót Ferencvárossal közösen ma, a nemzeti összetartozás napján." - írja Facebook-oldalán.

A Jobbik-Konzervatívok történelmi bűnről írtak: "Az igazságtalan békediktátum több mint 3 millió magyar honfitársunkat gyűrte idegen államok fennhatósága alá. Az igazságtalanság mindig igazságtalanság, őseink szenvedése lelkünkben örök fájdalom, országunk kifosztása, hazánk kisemmizése, valamint nemzetünk gátlástalan kirablása több mint száz év elteltével is a magyarság ellen elkövetett történelmi bűn marad!"

Az MSZP közleményében írta. "A hazaszeretetből nem szabad pártpolitikai kérdést csinálni, patrióta szociéldemokrataként elutasítunk minden olyat, ami kirekeszt bárkit a nemzet fogalmából. Aki pedig hisz a hazaszeretetben, akinek nemzettudata van, az nem kirekeszthető. (...) Egy nemzet akkor lehet sikeres, ha sorsfordító kérdésekben nem megosztott, azoknak pedig súlyos politikai felelősségük van, akik megosztanak egy nemzetet, hiszen ezzel az összetartozást gyengítik."

„Szimbolikus, hogy egyik legnagyobb nemzeti sorstragédiánk idén egybeesik a pedagógusnappal. Hiszen egy lassú Trianon, amiben élünk” – fogalmaz Donáth Anna a Momentum elnöke. "Az oktatás súlyos válsága miatt lassan, de biztosan menetelünk egy nemzeti katasztrófa felé. Oda, ahol már nem tudják, hol lakott itt Vörösmarty Mihály. Ahol már senki nem emlékszik Mohácsra, Világosra, Trianonra. És ahol a tragédiából menekülők Márai sorsában osztoznak, és nevükről távoli országokban végleg lehull majd az ékezet."

A Mi Hazánk Deák Ferenctől idézett:"Amit erő és hatalom elvesz, azt idő és kedvező szerencse ismét visszahozhatják. De miről a nemzet, félve a szenvedésektől, önmaga lemondott, annak visszaszerzése mindig nehéz, s mindig kétséges."

A trianoni békediktátum évfordulóján immár hagyomány, hogy világszerte meggyúlnak a magyarok összetartozását kifejező tüzek. Eddig idén csaknem 800 helyről jelezték, hogy tüzet gyújtanak, a Kárpát-medencén kívül Amerikától a Távol-Keleten át Ausztráliáig és Afrikáig, az egész világon.

Fotó: Herman Ottó Múzeum