"A kormány a mostani háborús idők ellenére is a rendszerváltás óta legnagyobb mértékű pedagógus béremelést tervezi, az ezt megalapozó új pedagógus életpálya törvényjavaslat - több hónapig tartó átfogó szakmai és társadalmi egyeztetést követően - hamarosan az Országgyűlés elé kerül" - jelezték.

A tárca közleménye szerint "a béremelést eddig is csak az késleltette, hogy Brüsszel húzza az időt, és nem fizeti ki a Magyarországnak járó uniós forrásokat. Amikor megérkeznek a hazánkat megillető uniós források, soha nem látott mértékű pedagógus béremelés valósul meg".

Az új pedagógus életpálya törvényjavaslat nagyobb szakmai és anyagi megbecsülést garantál a pedagógusoknak, megteremti a pályakezdők és a hátrányos helyzetű diákokkal foglalkozó tanárok kiemelt béremelésének feltételeit - írták.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy a kormány ez év januárjától 10 százalékos pedagógus béremelést előlegezett meg.

"Amikor Magyarország megkapja a hazánknak jogosan járó uniós forrásokat, a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű pedagógus béremelés következhet. Amikor megérkeznek az uniós források, a kormány tervei szerint az első ütemben 561 ezer forint, jövőre 681 ezer forint, 2025. januárjában pedig 800 ezer forint lehet a pedagógus átlagbér" - áll a közleményben.

Gulyás Gergely egy kormányinfón arról beszélt, hogy a pénzek meg fognak érkezni, de azt, hogy mikor nem tudta megmondani. Az EU költségvetési biztosa szerint azonban közel sincs még a célhoz Magyarország az uniós pénzek ügyében. A pénzek befagyasztásának oka, hogy az Európai Bizottság szerint Magyarországon sérül a jogállamiság, ami veszélyt jelent az uniós költségvetésre. Az események folyton zajlanak a befagyott források körül, de a legsürgetőbb feltételnél már elkerülhetetlennek látszik a baj.

A cseh pedagógusok fizetéséhez szükséges összeget az államnak kell biztosítania. A törvénymódosításokat a parlament két háza annak ellenére is megszavazta, hogy a költségvetésben még nem határozták meg pontosan a szükséges források helyét. Mikulás Bek oktatásügyi miniszter elmondta, hogy a részleteket az oktatásügyi szakszervezetekkel együtt fogják kidolgozni, írta meg a frisshirek.hu.

Az első szó a köszöneté június első vasárnapján!

"Magyarország legnagyobb oktatási szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Elnöksége pedagógusnapon elismerését és háláját fejezi ki azoknak az oktatásban dolgozóknak, pedagógusoknak, oktatóknak, akik hivatástudatból, elkötelezettségből, gyermekszeretetből a pályán maradtak.

Köszönet nekik mindennapos küzdelmükért! Köszönet azért, hogy a jövő generációja érdekét tekintik elsődlegesnek akkor is, ha egyre nagyobb teher hárul rájuk, miközben nem érzik a megbecsülést!

Köszönet illeti azokat is, akik az elmúlt években kiálltak az oktatás ügye mellett, támogatták szakszervezetünket a sztrájkok, a tüntetések szervezésében, részt vettek a tiltakozó akciókban!

A Pedagógusok Szakszervezete továbbra is azért küzd, hogy az oktatásban dolgozók nélkül a kormány ne hozhasson döntéseket, továbbá a kormány és a társadalom is megbecsülje azokat, akik ezt őszintén megérdemlik!"

Valódi megbecsülést a pedagógusoknak!

"Nem véletlen, hogy 1952 óta közel a tanév végéhez, a nyári időszámítás kezdetén, június első vasárnapján köszöntjük azokat az elkötelezett, hivatásszerető embereket, akikre rábízzuk nemzetünk legdrágább kincsét, a gyermekeinket.

Ők kísérik végig őket  a tudás lépcsőfokain. Ezekért az egyre nehezebben viselhető évekért tartozunk köszönettel nem csak, mint szülők, politikusok, de minden honfitársunk nevében is!" - írják közleményükben.

"Látjuk, milyen terhek nehezednek ma a pedagógustársadalomra. Sajnos jelentős javulást a kormány részéről még ígéretek szintjén sem várhatunk. Jogfosztás, alacsony bérek, túlterheltség, a tanítás szabadságának korlátozása, csak, hogy a legfontosabbakat említsük.

Az Európai Uniótól kapnánk ugyan támogatásokat az oktatásra, ha az elvárt feltételeket a kormány végre teljesítené.  A mi véleményünk szerint azonban a magyar pedagógusok bérét mindig a nemzeti költségvetésből kell biztosítani!

Az MSZP ezért azonnali és nagyarányú béremelést sürget. Azon túl, hogy ez mutatná meg igazán a pedagógusok megbecsülését, jelentős lépés lenne az oktatásban 2010 óta halmozódó problémák kezelésében is. A bér rendezése szükséges, de nem elégséges a közoktatás színvonalának emelésére! Követeljük ezért a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyának megőrzését is, a „státusz törvény” tervezetének visszavonását és egy olyan átfogó reformot, amely garantálja a pedagógusok szakmai autonómiáját, csökkenti munkaterheiket, a lexikális tudás mellett biztosítja a gyermekek számára a készségfejlesztést és demokratizálja az oktatás egész rendszerét, egyúttal érvényesíti a diákok jogait is."

Fotó: Wikimedia Commons