2023.11.29., szerda - Taksony
Budapest: 2o - 3o
Az ország 19 megyéjében

Felszólította az ukrán külügy Orbánékat, hogy hagyjanak fel a provokációkkal

frisshirek.hu | 2023. június 04. - 08:00
Felszólította az ukrán külügy Orbánékat, hogy hagyjanak fel a provokációkkal

A budapesti ukrán nagykövetség ügyvivője hivatalos tiltakozó jegyzéket nyújtott be a magyar külügyminisztériumnak a magyar kormány friss békepárti videója miatt, amely nem Ukrajna részeként ábrázolja a 2014-ben elcsatolt és megszállt Krím-félszigetet.

Néhány nappal ezelőtt újabb videóval jelentkezett a magyar kormány, amelyben tűzszünetet, illetve békét szorgalmaznak. A videóban néhány pillanatig látható egy térkép, amely egy piros színű Ukrajnát ábrázol, és aminek szemmel láthatóan nem része a Krím-félsziget. Az ukrán külügyminisztérium honlapján található közleményben azt írják: az ábrázolás ellentmond a magyar kormány hivatalosan, többször is hangoztatott álláspontjának, mely szerint támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül.

„Magyarországnak fel kell hagynia a provokációkkal, és eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek az ENSZ, az EU és a NATO tagjaként. Az orosz agresszív politikával való játszadozás nem járul hozzá az európai béke mielőbbi helyreállításához, amit a magyar kormány nyilvánosan szorgalmaz”

–olvasható az ukrán közleményben, hozzátéve, hogy a magyar kormány hiába hangoztatja nagy nyilvánosság előtt a békepártiságát, azzal nem járul hozzá az európai béke mielőbbi helyreállításához, ha Oroszország agresszív politikájához igazodik. Az ukrán külügyi közlemény azzal zárul, hogy Ukrajna magyarországi ügyvivője megteszi a videó miatt a szükséges diplomáciai lépéseket, írja a hang.hu.

A Krímet 2014-ben az ukrán forradalmat követően Oroszország megszállta, és már a saját részének tekinti, de hivatalosan kevés ország ismeri el: Belarusz, Kambodzsa, Burundi, Afganisztán, Szudán, Zimbabwe és Észak-Korea.

Fotó: youtube vágókép