Mára a városban egyes madárfajok olyan számban vannak jelen, hogy komoly kihívások elé állítják a köztisztasági és parkfenntartási szakembereket

- írták a közleményben. A dolmányos varjak, csókák és szarkák ugyanis gyakran a fedetlen hulladékgyűjtőkben kutatnak élelem után, és az ételmaradékok mellett egyéb hulladékokat is kikotornak a kukákból. A folyamatos takarításon felül

a probléma hosszú távú megoldására közterületi kukafedő programot hozott létre

a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Idén a Városmajorban, a Szilágyi Erzsébet fasoron, a Hajógyári szigeten és a budai Várban újabb, mintegy 200 kukát látnak el fedéllel. A tavaszra tervezett kihelyezések nagy részével május végére elkészültek az FKF szakemberei. A Vár területén található kukákra várhatóan július végére kerülnek fedelek. A tartályfedelek gyártását és felszerelését - az érintett önkormányzatokkal is egyeztetett helyszíneken - a Budapesti Közművek munkatársai végzik, és jövőbeni karbantartásukról is ők gondoskodnak.

Mint írták, az FKF tavaly májusban teszt jelleggel a Népligetben, a Tabánban és a Horváth Kertben 20 rácsos hulladékgyűjtőre fedeleket szerelt. Már a tesztüzem ideje alatt jelentősen lecsökkent a madarak által széthordott hulladék mennyisége, ezért a tavalyi év során további több mint 500 kukára szereltek fedelet a leglátogatottabb zöldterületeken. Ezek között volt a Gellért-hegy, a Margitsziget, a Népliget, a Tabán, a Feneketlen-tó környéke, a Horváth- és a Gesztenyés-kert.

Az intézkedés az eddigi tapasztalatok alapján beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

A FŐKERT a fentieken túl további 18, szintén "varjúbiztos" hulladékgyűjtőt szerelt fel nemrégiben a Vérmező megújításának részeként - olvasható a közleményben.

A kiemelt kép forrása: a BKM Facebook-oldala