2023.09.30., szombat - Jeromos
Budapest: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Ryanair-ügy: a kormányhivatal nem fogadja el a bíróság ítéletét

frisshirek.hu, 2023. június 02. - 19:30
Ryanair-ügy: a kormányhivatal nem fogadja el a bíróság ítéletét

Nem fogadják el a Fővárosi Törvényszék megsemmisítő határozatát a Ryanair fapados légitársaság különadóját érintő bírság ügyében, és kérni fogják az ügy fölülvizsgálatát – derül ki a Budapest Főváros Kormányhivatalának pénteki közleményből.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Közleményben üdvözölte a Ryanair, hogy a Fővárosi Törvényszék megsemmisítette a légitársaságra tavaly augusztusban kiszabott 736 ezer eurós bírságot. A forintban 300 millió forintos büntetést a fogyasztóvédelmi hatóság szabta ki, miután a Ryanair deklarálta, hogy a 2022 júliusától utasonként 10 eurós különadót az utasokra terheli.

A Ryanair tisztességtelenül járt el, amikor az utasaira terhelte az extraprofit-különadót, ezért a rászabott 300 milliós bírságot továbbra is jogosnak tartjuk

– írják közleményükben.

Hozzátették, feladatuknak tekintik, hogy fogyasztóvédelmi hatóságként „megvédjék az utasokat, akikkel szemben tisztességtelen módon járt el a légitársaság”.

A Ryanairnek kell bocsánatot kérnie az utasaitól, amiért rájuk terhelte a vállalat extraprofit-különadójának árát!

Ezután az Igazságügyi Minisztérium sajtóosztálya is közleményt adott ki a tárca állásfoglalásáról. Ebben azt írják:

"Az Igazságügyi Minisztérium álláspontja szerint a kormányhivatal jogszerűen járt el, amikor bírságot szabott ki a légitársaságra.

A kormány ígéretet tett, hogy az extraprofit-különadó áthárítása esetén fogyasztóvédelmi vizsgálatot fog indítani és határozottan fel fog lépni a jogsértésekkel szemben, mert a mostani háborús időkben elvárható, hogy az extraprofitot szerző nagyvállalatok vegyék ki a részüket a rezsivédelem és a honvédelem költségeiből.

A Ryanair tisztességtelen magatartást tanúsított, amikor utasaival fizettette ki az extraprofit-különadó árát.

Üdvözöljük Budapest Főváros Kormányhivatalának állásfoglalását, miszerint nem ért egyet a bírság törlésével és felülvizsgálatot kér az ügyben."

Fotó: Ryanair weboldala