2023.09.30., szombat - Jeromos
Budapest: 15o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Melegben is futhatsz, de nem mindegy, hogyan!

Mezei Anna, 2023. június 02. - 11:16
Melegben is futhatsz, de nem mindegy, hogyan!

Számtalan egészségügyi előnnyel jutalmazza művelőjét a futás. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy magas hőmérséklet esetén éppúgy meggondolandó, felvegyük-e a "nyúlcipőt", mint erős mínuszokban.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Végre itt a jó idő, ennek köszönhetően sokkal többen hódolnak a szabadtéren végezhető mozgásformáknak, mint télen. Hazánk egyik legnépszerűbb hobbi sportja a futás, amely valóban számtalan egészségügyi előnnyel jutalmazza művelőjét.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy

magas hőmérséklet esetén éppúgy meggondolandó, felvegyük-e a "nyúlcipőt", mint erős mínuszokban.

A kánikula ugyanis nagyban befolyásolja teherbírásunkat és teljesítőképességünket, ezért

25 Celsius fok felett még a tapasztalt futóknak is muszáj lejjebb venniük a tempót.

Már az edzések elejét is lassabb ütemben érdemes indítani, hogy szervezetünk felkészülhessen a hőségben kifejtett erőfeszítésre.

További betartandó szabályok:
  • Öltsünk laza ruhát, semmiképp sem ajánlott például a bőrre tapadó biciklis nadrág.
  • Lehetőség szerint minél árnyékosabb helyeket válasszunk a futáshoz, a napsütéses részeken pedig óvjuk a fejünket sapkával.
  • A folyadékpótlásra még komolyabban ügyeljünk, mint télen.
  • Részesítsük előnyben a reggeli időszakot.

Mozogni jó, ám az edzettség semmiképp sem párosulhat vagányságnak hitt felelőtlenséggel. Vigyázzunk magunkra, hogy még sokáig róhassuk a futópályákat!

Fotó forrása: unsplash.com