Egy dokumentum szerint két hangfelvétel alapján feljelentették Böröndi Gábort, a Magyar Honvédség frissen kinevezett főparancsnokát

- értesült a szabadeuropa.hu. Az értesülést a Fővárosi Főügyészség is megerősítette a portálnak, de arról még nem született döntés, hogy a nyomozást elrendelik-e.

A feljelentés kiváltó oka egy május 5-i szentendrei állománygyűlés volt.

Erről korábban Vadai Ágnes, a parlament Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának DK-s tagjaként írásbeli kérdéssel kereste meg Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert. A hvg.hu beszámolója szerint a gyűlésen állítólag Böröndi Gábor arról beszélt, hogy a honvédség sofőrjei "pletykásak", ezért "tanításnak" kell őket alávetni. A "tanítás" végül a következő lett: a Szentendrén jelen lévő 58 sofőrt autóbuszra terelték, Táborfalvára vitték, ahol

hat napon keresztül megalázó feladatokat szabtak ki rájuk, ráadásul olyan körülmények között, amelyek kimeríthetik a kínzás fogalmát.

A Szabad Európához eljutott feljelentés ugyan anonim, de többes szám első személyben fogalmaz. A lapnak sikerült elérnie az íróját, aki azt mondta, hogy az esetleges retorzióktól való félelem miatt őrizné meg egyelőre inkognitóját. A Honvédelmi Minisztérium az állománygyűlésről a hvg.hu-nak azt írta, hogy nem csak gépkocsivezetők vettek részt a gyakorlaton, amellyel a Magyar Honvédség összehaderőnemi képességét kívánták felmérni, „a kiképzési feladatban hatszáz ember és több mint kétszáz műszaki eszköz vett részt”.

A feljelentéshez hangfelvételeket is csatoltak, amelyeket a HM maga rögzített, ám azok, amik a Szabad Európához jutottak el, inkább titokban felvettnek tűnik a szerkesztőség számára. Az egyiken Böröndi Gábor arról beszél, hogy elege van abból, hogy sok parancsnok a munkaköri leírásokkal pepecsel, mert "azokat aktualizálni kell", ezzel a vezérkar főnöke szerint csak fölöslegesen telik az idő, pedig munkaköri leírással még soha senki nem nyert háborút.

Magyarul: mosolygunk rajta. Felejtsék el a munkaköri leírást, leírásokat, jó?

- mondta az egyik felvételen a vezérkari főnök negatív véleményt fogalmazva meg a honvédség szervezeti és működési szabályzatáról. A második hangfelvételen Böröndi egy olyan gondolatfutamot fejt ki, amely szerint

a honvédséget valóban "a Gépjárművezetők Tudományos Tanácsa" irányítja.

A hangfájl végén elhangzik az is, hogy a gyűlést követően - ahová egyébként kétheti felszereléssel kellett érkezniük - "kiképzésre" kell menniük a sofőröknek, ezért a tiszteknek maguknak kell hazavezetniük. A "kiképzést" aztán egy vezénylőzászlós vezetésével a Különleges Erők Parancsnokságának táborfalvai bázisán "kapták meg". Szentendrén, az állománygyűlésen, ahonnan indultak azonban még nem közölték velük, hova is mennek, sem azt nem, hogy meddig. A feljelentés kitér arra, hogy ezzel a vezérkar vétett a szolgálati feladatra vezénylés szabályai ellen.

A Szabad Európa egyik olvasója, aki feleségként volt érintett a "kiképzésen tartott" sofőrök között, elmondta, hogy naponta egyszer telefonálhatott haza párja. Néhány napot követően pedig nem rejtette véka alá, hogy 

az átélt fizikai és szellemi stresszhelyzettől, a megalázó bánásmódtól többen egészségügyi problémákkal küszködtek.

Táborfalván a feljelentés és a feleség elmeséle alapján a sofőröket nem hagyták aludni, éjszaka két-három óránként felkeltették őket, és értelmetlen, megalázó feladatokat kellett elvégezniük. A feljelentés arról is beszámol, hogy

mindenkivel titoktartási nyilatkozatot írattak elá a távozás előtt.

A feljelentés fogalmazója azonban bízik abban, hogy a feljelentésnek köszönhetően az ügyészség minden sofőrt kihallgat majd, és függetlenül az aláírt nyilatkozattól, az igazmondási kötelezettség terhe alatt mindenki részletesen beszámol a történtekről. A portál kereste a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát, a Honvédszakszervezetet, valamint a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetét is. Ezek közül egyedül a Minisztérium reagált, de nem a Szabad Európának, hanem az Indexnek. A háborús veszélyhelyzet okozta különleges jogrendre hivatkoztak, amelyben szerintük ez megengedhető. A következőket válaszolták:

"A szomszédunkban dúló háború elhúzódására kell felkészülnünk. A Magyar Honvédség vezetésének egyik kiemelt feladata, hogy felkészült, harcképes állapotba hozza a honvédség állományát. Háborús veszélyhelyzet esetén a hadsereg minden tagja behívható, részükre gyakorlat elrendelhető. Egy gyakorlat lehet betervezett és váratlan, utóbbit semmi nem tiltja, a szolgálati szabályzat a szóbeli parancs intézményét is ismeri. [...] a parancsnoki gépjárművezetőkre ugyanazon elvárások és kötöttségek vonatkoznak, mint az állomány többi tagjára. A beosztásuk ellátásához szükséges képességeket kiképzés útján szerzik meg, erre ebben az esetben egy többnapos harcászati felkészítő foglalkozáson került sor, a 600 ember és több mint 200 eszköz közreműködésével végzett Kék Villám gyakorlat keretében."

A cikk megjelenése óta a kormánypárti sajtó cikkekben sietett a megvádolt vezérkari főnök védelmére. Az Index péntek délután közölt cikket, amely címében a táborról a "megalázó" jelzőt már idézőjelbe tette. A honvédség ugyanis képet közölt a hat napos "kiképzésről", amellyel azt akarták igazolni, hogy a feljelentés alaptalan. A portál hivatkozik a Bennfentes nevű blogra, amely szintén Fidesz közeli, és amely arról vált nevezetessé, hogy megpróbálta lejáratni Cseh Katalin EP-képviselőt esküvői lagziján készült fotókkal.

A megaláztatásokat a Bennfentes nevű blog értesülései alapján a következőképpen keretezte át

a kiképzési célok elérése érdekében kimozdították a katonákat komfortzónájukból, hogy a lehető legmagasabb szinten felkészítsék őket.

Bár a frisshirek.hu szerkesztősége nem tudja, hogy pontosan mi történt, ez a megfogalmazás kellően cinikus ahhoz, hogy abba a keményebb, de még vállható kiképzési feladatokon túl a megalázás, de akár még embertelen tettek is beleférhetnek. Kimozdítani valakit a komfortzónájából ugyanis elég tág fogalom. A Mandiner szintén sietett a honvédkari főnök hírnevének védelmére, aki már olyan címmel jelentette meg a Bennfentes blog "bennfentes" beszámolóját, hogy Megint kapufa lett a baloldali hergelésből, fotók cáfolják az ellenzéki értesüléseket.

A Szabad Európa azóta azt közölte, hogy Központi Nyomozó Főügyészséghez került a feljelentés, ahol egyelőre nem döntöttek még arról, hogy elrendelik-e a nyomozást.

A kiemelt kép forrása: Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldala, Böröndi Gábor kinevezésékor készült.