2023.10.03., kedd - Helga
Budapest: 10o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Emléknappal ünnepelték Kőszegen Lóránt Gyulát

Hajmási Judit | 2023. június 02. - 19:15
Emléknappal ünnepelték Kőszegen Lóránt Gyulát

A kőszegi „Szikla” az Aranycsapat hátvédje volt, idén lenne 100 éves, ezért az idei év Lóránt Gyula Emlékév. Az emlékéven belül pedig május 31-én, halálának 42. évfordulóján külön emléknapot is tartottak Kőszeg híres hátvédje tiszteletére.

Lóránt Gyula Kőszegen született 1923. február 6-án, és a focit is ott ismerte meg. A helyi klubban korán felfigyeltek tehetségére, így 16 évesen már tagja volt a magyar ifjúsági válogatottnak.

1941-ben a 3. osztályt már Szombathelyen, az Állami Horváth Boldizsár Kereskedelmi Középiskolában kezdte és átigazolt a Szombathelyi FC-be. A SZFC 1942-ben az NB II első helyén kezdte a Zrínyi csoport tavaszi fordulóját, és jobb gólaránnyal felkerültek bajnokként az NB I-be. Az SZFC a bajnokságban második helyen végzett, ez volt fennállásának legszebb eredménye. Érettségi után 1943. július 31-én lett a Nagyváradi AC igazolt játékosa. Első meccsükön Szatmáron egy barátságos mérkőzésen 11–2-re nyertek. Első NB I-es mérkőzését a NAC-ban a Szolnok ellen játszotta. A NAC 5–2-re győzött, Lóránt Gyula balösszekötőként szerepelt. 1943. november 21-én lőtte élete első NB I-es gólját 20 méterről a Gamma válogatott kapusának a hálójába. 1944. június 4-én már 5 gólt rúgott a BSZKRT csapatának, 9–2-re nyertek és bajnokok lettek a bajnokságban. 1944. október 13-án a Nemzeti Vasasban először lépett pályára. Az 5 nagyváradi játékossal megerősített Vasas a Csepel ellen 5–2-re nyert.

2010-ben a FourFourTwo labdarúgó-magazin minden idők legjobb magyar labdarúgói között a 37. helyre sorolta – írja a focistáról a wikipédia.

Pályafutása során harminchétszer öltötte magára a válogatotti mezt, karrierjét az szakította meg, hogy társaival nyugatra akartak szökni, de elkapták őket.

Futballista karrierje befejeződése után edzőként dolgozott, Németországban, majd Görögországban. Ez utóbbi helyen érte a halál 58 éves korában.

A Kőszegi Lóránt FC és Kőszeg Város Önkormányzata Lóránt Gyula halálának évfordulóján egész napos programot szervezett. Délelőtt 5 település 7 iskolájából 16 csapat mérkőzött meg olimpiai bajnokunk emlékére. A díjátadó után az Emléksziklánál Neudl Gábor, a Kőszegi Lóránt FC elnöke idézte fel a világraszóló sikereket, ifj. Buzánszky Jenő a sportoló fiatalokat dícsérte, prof. dr. Gadányi Károly, az MLSZ Vas Vármegyei Igazgatóságának társadalmi elnöke a legendával való találkozását idézte fel, Básthy Béla polgármester pedig arra mutatott rá, hogy úgy tudjuk valakinek az emlékét őrizni, ha folytatjuk, amit ő csinált.

Az emléknap Lóránt Gyula sírjának koszorúzásával folytatódott. Itt a polgármester arról beszélt, hogy az Aranycsapat középhátvédje végső nyughelye zarándokhely is egyben Kőszegen, sokan keresik fel azért a temetőt, hogy a sportlegenda emléke előtt fejet hajtsanak. Halálának napja, május 31. 2011-től, amikor szülővárosában lelhette meg végső nyugalmát Lóránt Gyula, emléknap a városban – olvasható Kőszeg város hivatalos Facebook oldalán.

Fotó: Facebook / Kőszeg város