Az átadáson beszédet mondott Dr. Koncz Zsófia energiaügyi miniszter-helyettes, Dr. Pafféri Zoltán, a MÁV–Volán-csoport vezérigazgatója, Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő és Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója.
Az autóbuszok elektromos töltőberendezését a Volánbusz telephelyén építették ki. Az e-buszok mától, azaz június elejétől állnak az utasok rendelkezésére. A járművek Zalaegerszeg valamennyi autóbusz-vonalán megfordulnak, kényelmes, korszerű, környezetkímélő utazási körülményeket biztosítva.
 
A Volánbusz számára fontos, hogy az elektromos autóbuszok üzemeltetése hosszú távon költséghatékony legyen. Ezért vizsgálják a töltéshez szükséges energia jelentős részét előállító napelemrendszerek telepítésének lehetőségeit.
 
A BYD típusú e-buszok kéttengelyes, szóló, alacsony padlómagasságú, városi kivitelű autóbuszok. Utas- és vezetőtéri légkondicionálóval, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel biztosítják az utasok színvonalas és biztonságos kiszolgálását. Töltésük naponta 2-2,5 órát vesz igénybe. Egy feltöltéssel – az időjárási körülményektől, útviszonyoktól függően – akár 300 kilométert is képesek megtenni-tudtuk meg Balaicz Zoltán közösségi oldaláról.
Fotók : Vigh László Facebook-oldala