A 205/2023. (V. 31.) kormányrendelet alapján a természetes személyeket szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség terheli az szja-törvény szerinti kamatjövedelem (ide értendő az árfolyamnyereség is) után, az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével. A július elsején hatályba lépő rendelet alapján a jelenleg 13 százalékos szochót a következő megtakarítások kamatjövedelme után kell megfizetni:

• bármely hitelintézeti betét (takarékbetét), fizetési számla után a hatálybalépést követően keletkező kamatjövedelemre;
• lekötött betét esetében a 2023. június 30. napja után lekötött betét kamatára;
• a nyilvánosan forgalomba hozott kötvények, befektetési jegyek hozama esetében a rendelet hatálybalépésétől megszerzett értékpapír kamatára, hozamára;
• A nyereménybetét, tárgynyeremény után szerzett kamatjövedelem esetén a magánszemélyt teljes egészében az e rendelet hatálybalépését követő időszak kamatjövedelmeként megillető vagyoni értékre;
• a rendelet hatálybalépésétől kötött biztosítási szerződés biztosítói teljesítésére;
• a rendelet hatálybalépésétől nyújtott tagi kölcsön kamatára;
• a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény tagját az ott említett jövedelemnek a teljesített feltételes jogszerzési időtartamnak az e rendelet hatálybalépését követő időszakkal arányos részére.

Az adó megfizetése alól csak az ingatlanalapok befektetési jegyei és az állampapírok mentesülnek.

A kormány szempontjából érthető az adóintézkedés, ez ugyanakkor biztosan nem szolgálja a lakossági megtakarítók és a megtakarítási piac szélesebb érdekeit – írja a portál. 

„Nem az adóbevételek növelése a cél, kit érdekel, mennyit szedünk be?!” – ezt válaszolta Magy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Portfolio kérdésére.

Nagy Márton arról beszélt: „a megtakarítási piac stimulációja a kormány célja”, és a lépéésel az állampapírok iránti kereslet növekedését akarják elérni. Az új intézkedés szerint a bankoknak kötelezően tájékoztatniuk kell az ügyfeleket arról, hogy mennyivel jobban járnak a kamatmentes állampapírokkal, mint a 15 százalékos kamatadón túl immáron további 13 százalékos szociális hozzájárulási adóval sújtott betétekkel.

A miniszter szerint a tájékoztató levél tartalmát július végéig fogják szabályozni, írja az rtl.hu.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán