A Liszt Ferenc tér elesett

- összegezte velősen Soproni Tamás tegnap azt a dúlást, amit az AS Roma és a Sevilla csapat szurkolói műveltek a VI. kerület szívében. A jelentést pedig még nemhogy a meccs lefújása előtt tette Terézváros polgármestere, hanem még másfél órával a mérkőzés kezdete előtt!

Az Ultrasliberi Hungaria szurkoló csapat videót is megosztott arról, mi zajlott a téren. Valóban polgárháborúhoz hasonlítható, pedig nem béremelésért, kormányváltásért vagy más, húsba vágó közéleti cél mozgatta meg az embereket, hanem a labdarúgás. Az jó, hogy manapság a nemzetek közötti villongások sokszor a sport világába költöznek át. Jó az is, amikor egyéni frusztráltságainkat a sporton keresztül vezetjük le. De azzal ott vagyunk, ahol a part szakad, ha a sport címszava alatt válnak egyesek mégis állatokká, nem ismerve sem Istent, sem embert, sem köztisztasági állapotokat, épített és természetes környzetet.

A kerületvezető megosztotta azt is, hogy éppen a napokban ültettek 4000 tő virágot a térre a kertészeti egyetem diákjai.

De egy pár órás szurkolói jelenlét után a virágok helyett törött üvegek, hányás és szemét díszelgett. A fákat pedig illemhelyként használták. A sajnálkozáson túl Soproni Tamás felvetette a szervezők felelősségét is bejegyzésében, mondván a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Nonprofit Zrt. nem kereste meg őket azzal kapcsolatban, hogy megerősített rendészeti vagy köztisztasági állományt biztosítson az önkormányzat a helyszínen. Még arról sem szóltak Terézváros illetékeseinek, hogy náluk lesz a szurkolók gyülekezőhelye.

A károkat természetesen minél hamarabb helyrehozzuk, de a számlát be fogjuk nyújtani Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Nonprofit Zrt.-nek

- írta bejegyzése végén, amelyhez hozzátette, hogy reméli, más közterület már nem válik a szurkolók áldozatává.

Délelőtt aztán ismét helyzetjelentéssel jelentkezett Soproni Tamás a Liszt Ferenc térről. 100 zsáknyi, azaz két kisteherautónyi szemetet szedtek össze reggel fél hét óta, de a közterületeseknek segítettek a helyi lakók és a vendéglátósok is. "Ma reggel minden járdát lemostak, a padokat, kukákat fertőtlenítették munkatársaink, a matricákat, firkákat eltávolították, és a fákat is megtisztították a vizelettől, ürüléktől" - összegezte a helyreállítási munka eredményét a kerületvezető. Végül köszönetet mondott a köztisztasági munkatársaknak, de két polgármestertársának is, amelyből kiderült, hogy egy fideszes városvezető is a momentumos Soproni segítségére sietett, amely összefogás kissé ellensúlyozza a szurkolók fizikai és lelki környezetben okozott kárait, Kovács Péter Kőbányáról és Niedermüller Péter a szomszédos kerületből segítette Terézváros helyreállítását.

Köszönöm a köztisztasági cégünk munkatársainak, akiket nem tudok eléggé dicsérni - nemcsak a mindennapok mocskát, de az ilyen "katasztrófahelyzeketet" is gyorsan és hatékonyan kezelik. Köszönöm a környékbeli lakóknak és vendéglátósoknak, hogy magukénak érzik a teret, és rögtön ugrottak segíteni, és köszönöm Kovács Péter és Niedermüller Péter polgármestertársaimnak is a tér helyreállítása érdekében tett felajánlásaikat!

Délutáni ottjártunkkor már valóban eltakarították mind a szemeteket, és letakarították a padokat. Egy padsort pedig újra is festettek. A virágágyások pótlására azonban csak a jövőben kerülhet sor.

A kiemelt kép forrása: Soproni Tamás Facebook-oldala