A Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) bírósághoz fordul, mert egy múlt héten elfogadott törvénymódosítás miatt mostantól már nem lehet időközi választásokat tartani a jövő évi önkormányzati választásokig.

Szerintünk alkotmányellenes egy már kiírt választást nem megtartani és a kerületben olyan önkormányzati képviselőre lenne szükség, aki érdemi ellenzéki munkát végez

- írta közleményében a párt. Az MKKP a XII. kerületi Helyi Választási Irodától (HVI) értesült arról, hogy a törvénymódosítás eredményeképpen elmarad a július 16-ára kitűzött időközi választás. A tájékoztatást azóta a kerület honlapjára is feltöltötték.

A 12. kerületben Vágó István váratlan halála miatt tartottak volna soron kívüli voksolást.

A politikus-kvízmester ugyanis abban a kerületben élt, és tagja volt testületének is a Demokratikus Koalíció színeiben. A kétfarkúak azért is érintettek a jelenleg gazdátlan mandátum sorsában, mert szintén a kerületben politizál a párt elnöke, Kovács Gergely, és az MKKP az országgyűlési választások alkalmával is a legjobb szerepléseinek egyikét a Hegyvidéken éri el.

A közleményükben azt írták, hogy a HVI döntése jogsértő, mert

  • egy már kitűzött időközi választást lefújni, alkotmányos indok nélkül, sérti a jogbiztonságot;
  • az egyéni választókerületben a kompenzációs listás jelölt, aki időközi választás nélkül automatikusan képviselő lenne, nincs megválasztva, még jelölt sem volt. Ez pedig sérti azt az alaptörvényi szabályt, hogy a testületnek választott tagjai vannak.

Az utóbbi pontban a HVI azon döntésére utalnak, amelyben megszabta, hogy a választók helyett kik határoznak a betöltetlen mandátum sorsáról:

a megüresedett mandátumot a Momentum Mozgalom, a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd Magyarországért Párt, az LMP- Magyarország Zöld Pártja és a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelölő szervezetek által megnevezett jelölt szerzi meg.

Az MKKP közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy indokolatlan a túlzott óvatosság a kormánypártok részéről, hiszen bárkit is választanának meg az időközi voksoláson a helyi polgárok, mindenképpen maradna a fideszes többség a testületben. Ahhoz azonban, hogy ez a politikai helyzetkép megváltozzon, érdemi ellenzéki munkavégzésre volna szükség - érvelt a párt.

Olyan ellenzéki munkára van szükség, ami feltárja a fideszes vezetés korrupciógyanús ügyeit, bemutatja, hogyan vándorolnak a kerületi pénzek rendre ugyanazokba a zsebekbe és érdemben próbál tenni az önkormányzat azon döntései ellen, amik a kerület túlzó beépítéséhez vezetnének

- fejtette ki az álláspontját a Kétfarkú Kutyapárt, amely a jelek szerint meg tudja tagadni viccpárti jellegét, ha úgy tartja kedve. Különösen abból a szempontból, hogy az idézett érvelésben a párt odaszúrt annak az ellenzéki pártnak, akinek a színeiben az elhunyt képviselő politizált. Az MKKP fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a DK támogatta azt a kormánypárti javaslatot, hogy további, jelenleg nem beépíthető területeket minősítsenek át lakóövezetté.

Az ellenzéki pártok közben már határoztak is a gazdátlan mandátum sorsáról, akinek tevékenységét szintén kritikusan ítélik meg a kétfarkúak.

Vágó István helyére ugyanis Nádasi Tibor ülhet be a testületbe,

akiről az MKKP azt emelte ki, hogy miután 2019-ben alulmaradt egyéni körzetében, mégis állást kapott a fideszes vezetéstől az önkormányzat tulajdonában levő BBSZ 2022 Kft.-nél. Ez az a cég - folytatta a jellemzést a párt - "ami lassan másfél milliárdot költött el az alapból értelmetlennek tűnő és időközben lehalt Böszörményi úti építkezésre, arról lett híres, hogy az egyik épület bontás közben ráomlott a Böszörményi útra és csak a szerencsének köszönhető, hogy nem sérült meg senki."

Mivel Nádasi Tibor évek óta a Fidesztől kapja a fizetését, gondolom mindenki el tudja képzelni, milyen komoly ellenzéki munka várható tőle. Bőven lenne ötletünk, nála alkalmasabb képviselőre erre a feladatra

- írták közleményükben, amelyet azzal zártak, hogy mivel egy időközben elfogadott jogszabály okozza a jogsérelmet, ezért feltehetően végül az Alkotmánybíróság asztalán köt majd ki indítványuk.

A kiemelt kép forrása: MTI / Mohai Balázs