A kirándulók olyan látványosságokat fedezhetnek fel, mint a legendák övezte Római-fürdő vízesést, az egykoron Mátyás király vadászkastélyaként szolgáló Pusztapalota romjait, vagy a Vitéz Bertalan Árpád kilátó lélegzetelállító panorámáját.

Turistaútvonalaik és tanösvényeik egész évben nyitva állnak a térségbe érkező kirándulók előtt – olvasható a magyarmezogazdasag.hu oldalon.

A Papod-hegy 644 méteres magasságával az Északi-Bakony egyik legmagasabb csúcsa és elhelyezkedésének köszönhetően innen a legszebb a panoráma. Hárskútról kiindulva egy kellemes sétával elérhető a hegytetőn kialakított pihenőhely és a 20 m magas Vitéz Bertalan Árpád kilátó, melynek legfelső szintjéről pazar kilátás nyílik a Bakony legszebb erdőire.

A Bakancsos Barangolás a Bakonytól a Balatonig elnevezésű pályázatnak köszönhetően 2021 óta egy különleges kilátó és hozzá kapcsolódó pihenőhely várja a látogatókat Nagyvázsony külterületén. A kilátóból remek panoráma nyílik a Déli-Bakony vonulataira és annak legszebb erdőtömbjeire.

A Veszprémben található Jutas kilátó szomszédságában területükön aszfaltburkolattal ellátott kerékpáros dirt és pumpapálya épül jelenleg a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023. program keretében.

A környezet megóvását szem előtt tartva az erdőgazdaságuk Ajka melletti Hubertus Erdészet Erdei Iskolája már a legfiatalabb generációnak igyekszik útmutatást adni a környezettudatos szemléletmódhoz.

Az erdőpedagógiai oktatásban a legjobb tanterem az erdő és a természet, így az erdei iskola tematikus útvonalai, valamint a Sárcsi-kúti tanösvény állomásai kiváló segítséget nyújtanak évente több ezer diák környezeti nevelésében.

A vadgazdálkodás kiemelkedő központjának számító Alsópere egykor a Nádasdy család vadászbirtoka volt, ahol maga Nádasdy Ferenc alakította ki a ma is szabadon látogatható angolkert jellegű arborétumot. A Nádasdy család gyökerei a XII. századra nyúlnak vissza, akik a XIX. századra a Dunántúl egyik legjelentősebb fölbirtokosává váltak. A Bakony fővárosának nevezett Zirctől mindössze 13 km-re, Olaszfalun keresztül érhető el Alsópere.

Működésüket meghatározza a térségben található központi lő- és gyakorlótér, mely révén számos terület katonai múltjába betekintést engedő látnivalókkal is várják a kirándulókat.

Nagyvázsony mellett 2021-ben került átadásra egy, a II. világháborúból fennmaradt lőtértorony, mely mostanra az egyik legkeresettebb kilátójuk lett.

Természetvédelmi területeik közül hazai és európai viszonylatban is kiemelkedő a Szentgáli tiszafás, több mint tízezer tiszafa egyeddel, de a Burok-völgy a földtani és növénytani ritkaságai miatt szintén hazánk egyik érintetlen természetvédelmi területe.

Fotó. illusztráció / freepik