A negyven fa szimbolizálja a Rheinmetall a zalaegerszegi klímavédelemhez történő csatlakozását? De hogy passzol a pusztító fegyverek gyártása a földet óvó filozófiához?” – tette fel a kérdést egy olvasónk.

Zalaegerszeg polgármestere nemrég arról posztolt, hogy a városi faültetési program keretében 2019 óta már 9.380 új facsemetét ültettek el, valamint arról, hogy Zalaegerszegen kiemelten kezelik a környezetvédelmet, a klímaváltozás elleni küzdelmet. Sőt klímastratégiát dolgozott ki a város, amelynek fontos része a zöld, környezetkímélő hulladékgazdálkodás, az egészséges ivóvízellátás, a biztonságos szennyvízkezelés, a megújuló energiaforrások használata, az energiatakarékosság, az újrahasznosítás, a zöld közlekedés és a még több zöld terület.

A zalaegerszegi Rheinmetall Hungary Zrt.-nél a legkorszerűbb lánctalpas és kerekes járművek, különösen a Lynx fejlesztésével és gyártásával foglalkoznak, mindemellett a cég fontos szerepet játszik a magyar "Zrínyi 2026" kezdeményezésben, amely a nemzeti fegyveres erők modern felszerelésére összpontosít, és helyi gyártást irányoz elő.

E program részeként a Rheinmetall, mint technológiai és biztonsági rendszerház, a Magyar Honvédelmi Minisztériumtól kapott szerződést a legkorszerűbb lánctalpas és kerekes járművek és a kapcsolódó szolgáltatások szállítására. A Rheinmetall a jövőben hazai gyártással kívánja kiszolgálni Magyarországot, mint hazai piacot.

Ennek keretében Zala megyében, mintegy 33 hektáros területen egy új, korszerű fejlesztési, gyártási és széleskörűen felszerelt tesztközpont épült, a következő években a cég mintegy 350 új munkahellyel tervezett a zalaegerszegi telephelyen.

Május 12.-én a HVG írt arról, hogy a németeken kívül, még Ukrajnában is fog tankokat gyártani a Rheinmetall.

„A Rheinmetall AG tőzsdén jegyzett hadiipari óriás Ukrajnában hozott létre vegyes vállalatot. A cég Magyarországon is terjeszkedik, rögtön három helyszínen. A német Rheinmetall vegyes vállalatot hozott létre az ukrán Ukroboronprom állami konszernnel tankok gyártására és karbantartására Ukrajnában – idézte a Handelsblatt német gazdasági lap a Rheinmetall vezérigazgatóját az MTI tudósítása szerint. A Palkovics László vezérigazgatósága alatt működő N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. 49 százalékos részesedése mellett lőszergyárat húznak fel Várpalotán; Zalaegerszegen Lynx összeszerelő üzem épül (ez egy ultramodern páncélozott gyalogsági harcjármű, 218 darabot rendeltünk belőle, ebből 172-t gyártanak majd Zalában); a budapesti Infoparkban pedig szoftverfejlesztő központot nyitnak majd. Ehhez létrehoztak három magyar leányt, ezek sorrendben a Rheinmetall Hungary Munitions Zrt., a Rheinmetall Hungary Zrt., és a Rheinmetall Electronics Hungary Kft.”

A cég helyi gyára is világkarrierre buzdít, -"csatlakozz a magyar csapathoz és dolgozz egy nemzetközi programban, több mint egy munka"-, áll a felhívásban. Modern gyártóüzemeikben a legújabb katonai járműveket, fegyver- és lőszerrendszereket és egyéb technológiákat fejlesztenek és gyártanak.

„A Rheinmetall kiváló lehetőségeket kínál, ha ön szereti az új kihívásokat és szívesen részt venne a jövő alakításában.” – hívják fel a figyelmet.

Fotók: Balaicz Zoltán Facebook-oldala