Dézsi Csaba András, Győr polgármestere híresen nagy papagájbarát. Neki is van pár egyed, és legújabb bejegyzésében a papagájok világnapját ünnepeli. Kifejtette, hogy jelenleg mintegy 350 papagájfaj él a Földön, e fajok közel fele veszélyeztetett, és egyes fajok több mint 60 évig élnek.


Papagájok Világnapja egy olyan esemény, amelyet annak érdekében hoztak létre, hogy felhívja a figyelmet a papagájokra, a fajvédelem fontosságára, valamint a vadon élő és háziállatként tartott papagájokkal kapcsolatos kérdésekre.


Ahogy Dézsi Csaba András is írta, számos papagájfaj veszélyeztetett vagy veszélyeztetett helyzetben van az élőhelyük pusztulása, az illegális kereskedelem, és más emberi tevékenységek miatt. A Papagájok Világnapja arra összpontosít, hogy felhívja a figyelmet a papagájok védelmének fontosságára, a fenyegetésekre és a fajmegőrzési erőfeszítésekre.


A világnap lehetőséget teremt a papagájokkal kapcsolatos tudatosság és oktatás terjesztésére. Az események, rendezvények, kampányok és közösségi média kezdeményezések segítségével az emberek információkat és ismereteket szerezhetnek a papagájok természetéről, igényeiről, a helyes tartásról és gondozásról, továbbá a háziállatként tartott papagájok jólétére és szükségleteire. Ez segíthet az embereknek megérteni, hogy a papagájok szociális, intelligens és hosszú életű lények, akiknek megfelelő táplálkozásra, mozgásra van szükségük.


Fotó: Dézsi Csaba András Facebook oldala