A Radzses Visvasz nevű férfi azt állította, hogy a szelfizés közben vízbe ejtett mintegy 100 ezer rúpiát (420 ezer forintot) érő Samsung telefonja bizalmas kormányzati adatokat tartalmazott, ezért vissza kellett szereznie.

Visvasz a médiának azt mondta, hogy miután a telefon megkeresésével megbízott helyi búvárok nem találták meg az eszközt, szóbeli engedélyt kapott egy tisztviselőtől arra, hogy "némi vizet engedjen le egy közeli csatornába". Hozzátette, a tisztviselő szerint "valójában a gazdáknak kedvezett, akiknek így több víz jutott".

A férfi szivattyút bérelt, amelynek több napig tartó működtetésével az állami vízügyi minisztérium szerint mintegy 4,1 millió liter vizet pazarolt el "személyes érdekből". A telefon, mire megtalálták, annyira átázott, hogy használhatatlanná vált.

Legalább sokat ért?

Hajj, bizony, egy 420 ezer forintot érő Samsung telefonról van szó! De jelen esetben az eszmei érték a lényeg: a hivatalnok szerint azért akarta minden áron visszaszerezni, mert bizalmas kormányzati adatokat tartalmazott.

Az eset felháborodást váltott ki Indiában, amelynek számos régiójában - különösen a nyári hónapokban - súlyos vízhiánnyal küzdenek az emberek. Az öntözési minisztérium szerint a férfi visszaélt hivatali tisztségével, ezért megtéríttette vele az elpazarolt víz árát és 10 ezer rúpia bírsággal is sújtotta.

1. An Indian official has been fined 53,092 rupees after he drained the Kherkatta reservoir in Chhattisgarh, to retrieve his phone.

Rajesh Vishwas dropped his phone while taking a selfie, and insisted that it be retrieved, claiming that it contained sensitive government data. pic.twitter.com/5SldBmZiIf

— BFM News (@NewsBFM) May 31, 2023