Tavaly tragédiával végződött, amikor egy kislányt iskolabuszban felejtettek. Sajnos minden évben előfordul, hogy gyermeket hagynak az autóban gondatlanságból, avagy véletlenszerűen, esetleg játék közben zárja be magát. Világszerte sok tragédia történt már, Amerikában évente átlagosan ötven gyermek hal meg így, globálisan ez a szám azonban sokkal több.

Gyermeket SOHA nem szabad forró autóban hagyni,mert ez életveszélyes lehet. A belső hőmérséklet egy parkolt autóban gyorsan emelkedhet, különösen a nyári hónapokban. Egy forró autóban a hőmérséklet akár 40-50 Celsius-fok fölé is mehet, ami hőgutát okozhat. A gyerekek sokkal érzékenyebbek a hőhullámokra, mivel testük még nem képes hatékonyan szabályozni a hőt. Ez súlyos egészségügyi problémákat okozhat, és akár halálhoz is vezethet.

Egy lezárt autóban a levegő oxigénszintje fokozatosan csökkenhet, mivel a gyerek fogyasztja azt. Ez oxigénhiányhoz és légzési nehézségekhez vezethet. A gyerekek, különösen a kisbabákra ez rendkívül veszélyes, és gyorsan kialakulhat náluk a légzési nehézség vagy akár fulladás is.

A gyerekek mellett a kisállatok is nagyon érzékenyek a forró autóra.

A szakemberek azt javasolják, ha bent felejtett gyereket látunk, késlekedés nélkül törjük be az ablakot, és azonnal hívjunk mentőt!

 

Fotó: pixabay