Köztudott, hogy a dohányzás ártalmas az egészségre, sokan mégsem akarnak vagy tudnak lemondani a káros szenvedélyről. A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház területén belül eddig több helyre kihelyezett nagy méretű, vízzel felengedett duncos üvegekbe gyűltek a csikkek, rosszabb esetben a fém álló hamutálak köré, vagy a földre esetleg a padok mellé.
A bárhol történő dohányzás eddig sem volt megengedett a kórház területén, lévén egészségügyi intézményről van szó, de többeket ez a tény nem különösebben zavart. Rágyújtott a dolgozó, a látogató, a köntösben sétáló beteg ott, ahol csak gondolta, vagy ameddig saját erejéből el tudott menni.
A kórház ezentúl szigorú szabályok közé köti a cigizést, innentől három kijelölt ponton lehet dohányozni. a Zrínyi úti porta mögött, az épület É-i oldalánál, a Kazánház kéménye mellett, az előtető alatt, valamint a Művese épület melletti parkoló DNy-i sarkában.
A dohányzás minden további helyen tilos, a szabályokat a látogatóknak, a betegeknek és a dolgozóknak is be kell tartaniuk. A kórház célja nem a dohányzás tiltása, hanem a közös érdeket szolgáló megoldások megtalálása. A kórház felhívásában nem tér ki arra, hogy milyen szankciókra számíthatnak azok, akiket tiltott füstölésen kapnak, csak arra, hogy a szabályok betartását szigorúan ellenőrizni fogják a jövőben.
Várhatóan az ott dolgozó dohányosok számíthatnak nagyobb büntetésre a vezetőségtől, mivel munkaidőben vannak és jó példát kell mutatniuk. A betegek nagy része pedig ezek után kétszer is meggondolja, hogy el sétál-e az adott osztálytól a távolabb lévő kijelölt helyre.
A kórház ma natúran megfogalmazott közleményében egészen pontosan az alábbiakat írta:
"Többször mondtuk, hogy a jobbító szándékú észrevételeket figyelembe vesszük és ha változtatni tudunk a kifogásolt gyakorlaton, akkor megtesszünk a szükséges lépéseket. Erre példa, hogy a kórházi dohányzóhelyekkel kapcsolatban érkezett bejelentéseket és bejegyzéseket mérlegelve változtatásokat vezetünk be. Az egészségügyi intézményhez méltatlan módon - feltűnő pontokon - fenntartott dohányzóhelyeket 2023. június 1-től megszüntetjük. Csütörtöktől a Zrínyi úti telephelyen kizárólag az alábbi három kijelölt dohányzóhelyen lehet rágyújtani:
a Zrínyi úti porta mögött, az épület É-i oldalánál
a Kazánház kéménye mellett, az előtető alatt
a Művese épület melletti parkoló DNy-i sarkában.
A dohányzás minden további helyen tilos A szabályokat a látogatóknak, a betegeknek és a dolgozóknak is be kell tartaniuk. Célunk nem a dohányzás tiltása, hanem a közös érdeket szolgáló megoldások megtalálása.
Az egészségkárosító hatás mellett beláthatatlan következményekkel járnak a kontrollálatlan dohányzás okozta tűzesetek, melyeket mindenképpen meg kell akadályozni.
A szabályok betartását szigorúan ellenőrizzük.
Köszönjük együttműködésüket!"
Fotó: Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház Facebook-oldala