2023.09.30., szombat - Jeromos
Budapest: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

A leégés rendkívül veszélyes tud lenni, védekezzünk ellene!

frisshirek.hu, 2023. május 31. - 13:17
A leégés rendkívül veszélyes tud lenni, védekezzünk ellene!

Súlyosan egészségkárosító hatása van túlzó napozásnak. Sajnos a kutatások szerint rákkeltő hatása van.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Leégésnek, vagy napégésnek nevezzük, amikor a bőr károsodik a túlzott napfény vagy UV-sugárzás hatására. Ez a károsodás elsősorban az ultraibolya (UV) sugaraknak köszönhető, amelyek a Napból érkeznek.

A leégés során a bőr felső rétegei megégnek. Ez bőrpír, hólyagok vagy hámlás formájában jelentkezhet. Súlyosabb esetekben a bőr mélyebb rétegei is károsodhatnak, ez a károsodás fájdalmat, kellemetlenséget és duzzanatot okozhat.

Fontos tudni, hogy a súlyos vagy ismétlődő leégés növeli a bőrrák kockázatát.

Az UV-sugárzásnak hosszútávon rákkeltő hatása lehet, és hozzájárulhat a bőrrák - például a melanóma - kialakulásához. A gyerekek és fiatal felnőttek különösen érzékenyek lehetnek a bőrrák kialakulására a leégés miatt.

Ám UV-sugárzás nemcsak a bőrt, hanem a szemet is károsíthatja. A túlzott napfény és leégés szemkárosodást okozhat, például szemhéjgyulladást, szemgyulladást vagy a szemlencse elhomályosulását. Hosszú távon növelheti a szürke-hályog és más szemproblémák kockázatát. A leégés a test hőmérsékletét is megemelheti, ami hőgutához vezethet. Ezek az állapotok súlyos egészségügyi veszélyt jelenthetnek, és akár halálosak is lehetnek.

Fontos védekezni a leégés ellen, hogy ezeket a hatásokat elkerüljük. Például napkrémek használatával, és az erős napfény elkerülésével csökkenthető a leégés kockázata, megőrizhető a bőr és a szem egészsége.


Fotó: pixabay