Leégésnek, vagy napégésnek nevezzük, amikor a bőr károsodik a túlzott napfény vagy UV-sugárzás hatására. Ez a károsodás elsősorban az ultraibolya (UV) sugaraknak köszönhető, amelyek a Napból érkeznek.

A leégés során a bőr felső rétegei megégnek. Ez bőrpír, hólyagok vagy hámlás formájában jelentkezhet. Súlyosabb esetekben a bőr mélyebb rétegei is károsodhatnak, ez a károsodás fájdalmat, kellemetlenséget és duzzanatot okozhat.

Fontos tudni, hogy a súlyos vagy ismétlődő leégés növeli a bőrrák kockázatát.
Az UV-sugárzásnak hosszútávon rákkeltő hatása lehet, és hozzájárulhat a bőrrák - például a melanóma - kialakulásához. A gyerekek és fiatal felnőttek különösen érzékenyek lehetnek a bőrrák kialakulására a leégés miatt.

Ám UV-sugárzás nemcsak a bőrt, hanem a szemet is károsíthatja. A túlzott napfény és leégés szemkárosodást okozhat, például szemhéjgyulladást, szemgyulladást vagy a szemlencse elhomályosulását. Hosszú távon növelheti a szürke-hályog és más szemproblémák kockázatát. A leégés a test hőmérsékletét is megemelheti, ami hőgutához vezethet. Ezek az állapotok súlyos egészségügyi veszélyt jelenthetnek, és akár halálosak is lehetnek.

Fontos védekezni a leégés ellen, hogy ezeket a hatásokat elkerüljük. Például napkrémek használatával, és az erős napfény elkerülésével csökkenthető a leégés kockázata, megőrizhető a bőr és a szem egészsége.


Fotó: pixabay